Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žádám o dodatečné povolení na plot v Novém Bydžově. Jedná se o výšku plotu. Plot je z betonových desek, které se vkládají mezi dva betonové sloupky. Nejdříve Vám popíšu situaci. Na části našeho pozemku je pasivní záplava, proto musí být Náš dům navýšen a jsme cca 120 cm nad terénem. Z tohoto důvodu jsme postavili plot ve výšce 2,5 metru.

Nejdříve město přišlo s tím, že jsem porušil vyjádření povodí. Musel jsem nechat vypracovat studii odtokových poměrů, které vyšlo kladně, že neovlivním odtokové poměry, protože se zvedne hladina při q100 pouze o 5 mm. Podal jsem žádost o dodatečné stavební povolení a když jsem sehnal studii (díky které Nám nemohou plot zbourat) tak přišli zase s tím, že ale výška plotu 2,5 metru NE. Jsme v okrajové části Bydžova. Máme jednoho souseda ten s výškou 2,5 m souhlasí a jeho podpis máme. Z jedné strany vede pouze panelová cesta k parkovišti na veřejné koupaliště a z druhé strany máme právě již zmiňované parkoviště na koupaliště a praktického doktora, tudíž je tam neustálý pohyb, hluk a plot 2,5 m vysoký je také kvůli soukromý a kvůli bezpečnosti (máme malé dítě). Ze třetí strany je chodník který vede k sociálnímu bydlení bytů města a pohybují se tam nepřizpůsobivý občané (romové), ale i tak jsme tam nechali udělat výšku plotu pouze 2 metry. Ze čtvrté strany je soused, který má malou ruční dílnu a jeho souhlas k výšce plotu 2,5 metru máme. O co se tedy jedná? Plot už stojí ve výšce jak jsem popsal a jediné co nám chybí je vyjádření územního plánovaní (součást závazného koordinovaného stanoviska). Je nějaká možnost - klička jak zachovat výšku 2,5 m? Paní ze stavebního úřadu, která má moje povolení na starosti mě říkala, že pokud dostanu kladné vyjádření od územního plánovaní tak bude jeho rozhodnutí respektovat. Tam jsem volal (územní plánování) a nebyly mě schopni říct, zda výška bude moct zůstat 2,5 m a přehazují si to mezi sebou. Do dodatečného povolení projektant uvedl výšku 2m, aby předešel zápornému stanovisku územního plánovaní (koordinačního závazného stanoviska). Norma je prý je 2m a pak už je to prý jen na uzemním plánovaní zda povolí či nepovolí. Tlačí nás bohužel čas. Proto se na Vás obracím, jestli je nějaká možnost jak uzemní plánovaní přesvědčit? Neznám stavební zákon, nevím zda je nějaký oprávněný důvod pro zanechaní výšky plotu 2,5m (bezpečnost, hluk, soukromý nebo už jen to, že plot již stojí-mám hotové brány na výšku 2,5 a tudíž by se to rovnalo zbourání části plotu a také je napsáno, že stavební úřad bude postupovat v dodatečném řízení přiměřeně.) Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě by bylo vhodné zjistit, o co (o jakou normu) opírá stavební úřad svůj názor, že oplocení může být vysoké pouze dva metry. Platná právní úprava (stavební zákon) totiž výšku oplocení prakticky nijak neomezuje (výška oplocení má pouze vliv – kromě dalších podmínek - na to, zda bude možné oplocení vybudovat bez přivolení stavebního úřadu, anebo zda bude nutné stavební úřad oslovit).
Konkrétně dle § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona platí, že oplocení je možné vybudovat „ve volném režimu“ (tedy bez nutnosti oslovovat stavební úřad) tehdy, jsou-li současně splněny tyto tři podmínky:
- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše.
Je zřejmé, že Vámi vybudované oplocení nesplňuje (alespoň v některých svých částech) podmínky dle prvé a druhé odrážky. V takovém případě je tudíž zapotřebí získat pro oplocení územní souhlas, jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona – v tomto případě pak již nemusí být dvoumetrová výška plotu zachována (a bude záviset na posouzení stavebním úřadem, zda takový plot povolí).
Je však možné, že maximální výška oplocení je ve Vašem případě regulována nějakou místní normou (typicky územním či regulačním plánem obce apod.).
Skutečnost, že plot jste vybudoval v rozporu s platnou právní úpravou a tento plot již stojí, není možné použít jako argument ve Váš prospěch (ostatně právě z tohoto důvodu je nyní vedeno řízení o dodatečném povolení stavby).
V první řadě Vám doporučuji zjistit, proč stavební úřad zmiňoval maximální dvoumetrovou výšku plotu a ověřit, zda zde není možnost požádat o udělení výjimky (popř. zda příslušná norma neobsahuje seznam výjimek, z nichž některá by se na Váš případ mohla vztáhnout).
Budete-li jednat s úřadem územního plánování, doporučuji Vám užít právě těch argumentů, které v dotazu zmiňujete (tedy zajištění bezpečnosti – a to jak ve vztahu k Vašemu dítěti, tak s ohledem na ochranu majetku, zajištění soukromí a ochranu před případným hlukem ze sousedství).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.