Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vedle mého domu začali předělávat starý domov důchodců. Mám podezření, že se tam chystají vybudovat dům pro sociálně slabé. Když jsem se byl informovat na úřadě, tvrdili mi tam, že o ničem nevi a odkázali mě na majitele nemovitosti. Je zapotřebí při stavbě takového zařízení souhlas sousedů, či jestli je možné se nějak bránit proti tomu, aby tady vůbec něco takového vzniklo.

Máme s tím v našem městě špatné zkušenosti a nerad bych měl něco takového přímo vedle domu. Děkuji předem za odpověď. Ota

ODPOVĚĎ:
Je sice hezké, že se stavební úřad snaží podporovat sousedskou komunikaci, z jeho strany se nicméně jedná o přístup mírně alibistický.
Máte-li podezření, že na sousední stavbě probíhají stavební úpravy, v jejichž důsledku změní například tato stavba účel svého užívání, bude podstatně přebudována apod. , můžete se obrátit na místně příslušný stavební úřad s podnětem k provedení kontroly. Stavební úřad bude povinen se Vaším podnětem zabývat a zjistí-li, že se skutečně jedná o podstatnější stavební práce (nikoli například pouze běžnou údržbu), bude povinen zahájit řízení o odstranění stavby (§ 129 stavebního zákona). V rámci tohoto řízení stavební úřad vlastníkovi sousedního domu umožní, aby jím prováděné stavební práce takzvaně dodatečně legalizoval (to však s sebou nese nutnost splnit řadu povinností).
Jedná-li se o stavební práce, k nimž postačí tzv. stavební ohláška, bude soused potřebovat získat písemné souhlasy všech svých sousedů (tedy i souhlas Váš). Jedná-li se však o práce, které vyžadují stavební povolení, popř. se sousedovi nepodaří získat všechny souhlasy sousedů, měli by se všichni sousedé stát účastníky stavebního řízení (o čemž musí být ze strany stavebního úřadu písemně informováni). V rámci stavebního řízení pak budou všichni jeho účastníci oprávněni vznášet námitky, se kterými se bude muset stavební úřad vypořádat.
Lze Vám proto doporučit do celé věci co nejdříve zainteresovat místně příslušný stavební úřad (a to prostřednictvím písemného podnětu), neboť tento úřad je oprávněn k provedení kontrolní prohlídky stavby a především k zahájení příslušných správních řízení.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.