Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, jak postupovat s právem stavby v následující situaci. Chceme na mém pozemku s partnerem stavět dům (rekreační objekt v chatové oblasti), ale vlastníkem pozemku jsem pouze já (byl mi darován rodiči), a naopak partner bude žádat o hypoteční úvěr. Já prozatím nejsem výdělečně činná, manželé nejsme a ani jsme spolu doposud nežili v jedné domácnosti.

Domnívali jsme se, že nejjednodušším řešením bude podepsat spolu smlouvu o právu stavby, ale dočetla jsem se, že i při bezúplatném nabytí práva stavby se platí daň z příjmu jakožto při bezúplatném nabytí nemovité věci. Vzhledem k tomu, že jsme upustili od darovací smlouvy z důvodu placení daně, se toto jeví jako obdobný případ, kdy by přesto partner musel odvádět vcelku vysokou daň nejspíše z odhadní ceny stavby. Je tedy pravda, že bychom se i při bezúplatném právu stavby nevyhnuli placení daně? Předem děkuji za odpověď. Yvona

 

ODPOVĚĎ:
  Ano, Vámi získané informace jsou pravdivé.
Přestože je tento institut nazván „právo stavby“, jedná se – z právního hlediska – o nemovitou věc (jak je to výslovně zakotveno v § 1242 občanského zákoníku).
Úplatné nabytí práva stavby proto podléhá dani z nabytí nemovitých věcí, bezúplatné nabytí práva stavby (což je i Váš případ) pak podléhá dani z příjmů.
Žádné z osvobození, které zákon o daních z příjmů zakotvuje, se na Vámi popsaný případ nebude s největší pravděpodobností vztahovat.
Konkrétně na bezúplatné nabytí práva stavby není možné vztáhnout žádné osvobození bezúplatných příjmů dle § 4a zákona o daních z příjmů.
S ohledem na popis Vašeho vztahu s partnerem pak není možné uvažovat ani o osvobození bezúplatného příjmu dle § 10/3 písm. c) zákona o daních z příjmů. Dle tohoto ustanovení jsou totiž od daně z příjmů osvobozeny pouze bezúplatné příjmy:
- od příbuzného v linii přímé a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítě manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů,
- od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou,
- obmyšleného z jeho majetku, který do svěřenského fondu vyčlenil nebo kterým zvýšil majetek tohoto fondu, nebo z majetku, který byl do svěřenského fondu vyčleněn nebo který zvýšil majetek tohoto fondu osobou uvedenou v předchozích dvou odrážkách,
- poplatníka z jeho majetku, který vložil do rodinné fundace, nebo z majetku, který byl do rodinné fundace vložen osobou uvedenou v první či druhé odrážce,
- nabyté příležitostně, pokud jejich úhrn od téhož poplatníka ve zdaňovacím období nepřevyšuje částku 15 000 Kč.
Bezúplatné nabytí práva stavby proto bude zapotřebí zdanit, a to jako tzv. ostatní příjem, konkrétně pak jako bezúplatný příjem fyzické osoby (dle § 3/1 písm. e) ve spojení s § 10/1 písm. n) zákona o daních z příjmů).
Co se týče stanovení výše daně z příjmů, doporučuji Vám, resp. Vašemu partnerovi, navštívit místně příslušný finanční úřad a tuto otázku s ním konzultovat.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.