Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v řadovém domku a soused si chce na svůj dům dát venkovní jednotku klimatizace. Problém je v tom, že jsme řadové domky a jeho venkovní jednotka má být umístěna asi tak 2 metry horizontálně od našeho okna do ložnice. Vertikálně bude asi tak jeden metr pod naším oknem.

V létě, až budou vedra, budeme muset spát s otevřeným oknem a obáváme se toho, že nás klimatizace bude rušit. Bydlíme kousek za Prahou, v místě, kde je v noci naprostý klid, občas jen projede auto, jinak nic. Sousedův dům je sice trochu předsazený tomu našemu, asi tak o 50 cm, ale i tak vzdálenost jednotky od našeho okna bude maximálně ty 2 metry. Jeho venkovní jednotka bude ve výšce 2,5 m nad zemí, naše okno začíná ve výšce 3,5 metru nad zemí. Chci se zeptat, jestli může venkovní jednotku takto umístit? Není určena nějaká minimální vzdálenost od oken sousedů? Můžeme se nějak bránit už teď, před instalací jednotky, nebo musíme počkat až na instalaci a potom teprve nechat změřit hlukovou zátěž, jestli nepřekračuje limity? Celkovou situaci jsem se pokusil znázornit na přiloženém obrázku. Děkuji. S pozdravem Marek.

 

ODPOVĚĎ:
Právní úprava není (naštěstí) natolik podrobná, aby přesně vymezovala minimální vzdálenost venkovní jednotky klimatizace od sousední stavby.
Doporučuji Vám podniknout příslušné kroky již nyní a nevyčkávat, až soused venkovní jednotku klimatizace instaluje.
V první řadě navštivte místně příslušný stavební úřad a konzultujte s ním, zda je dle jeho názoru pro instalaci venkovní jednotky klimatizace v bezprostřední blízkosti oken obytných místností Vašeho domu zapotřebí nějaké veřejnoprávní přivolení (například souhlas se stavební ohláškou).
Předpokládám, že pro instalaci klimatizace bude Váš soused muset provést nějaké stavební úpravy svého domu, přičemž i venkovní jednotka klimatizace by mohla být považována za výsledek stavební či montážní technologie (ve smyslu § 2/3 stavebního zákona).
Bude-li Vám stavebním úřadem sděleno, že k instalaci venkovní jednotky klimatizace je skutečně zapotřebí nějaké přivolení stavebního úřadu, můžete se obrátit na svého souseda a na tuto skutečnost ho upozornit (a to spolu s výzvou k posunutí venkovní jednotky na jiné místo).
Pokud nebude soused Vašeho upozornění dbát a venkovní jednotku klimatizace umístí, nezbude Vám, než se obrátit na místně příslušný stavební úřad s podnětem na prošetření postupu Vašeho souseda. Dospěje-li stavební úřad k názoru, že venkovní jednotka klimatizace byla instalována neoprávněně, zahájí řízení o jejím odstranění (v rámci tohoto řízení pak dá stavební úřad Vašemu sousedovi šanci na tzv. dodatečnou legalizaci – to ovšem za splnění předem stanovených podmínek).
Vyjde-li najevo, že venkovní jednotka klimatizace je skutečně příliš hlučná, budete oprávněni se bránit rovněž soukromoprávní cestou (tedy podáním žaloby k soudu). Dle § 1013/1 občanského zákoníku je každý vlastník povinen zdržet se všeho, co působí, že (mimo jiné) hluk vniká na pozemek jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání pozemku.
Na souseda se proto můžete obrátit s písemnou výzvou (jejíž jeden podepsaný stejnopis si ponecháte a druhý doručíte sousedovi prokazatelným způsobem – tedy osobně oproti podpisu či za přítomnosti svědka, popř. doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou), v níž ho vyzvete k instalaci venkovní jednotky klimatizace na jiné místo. Svůj požadavek odůvodněte obavou z nadměrného rušení hlukem v bezprostřední blízkosti Vaší ložnice. Souseda můžete upozornit rovněž na to, že proti instalaci venkovní jednotky klimatizace jste připraveni se bránit dostupnými právními prostředky.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.