Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Rád bych postavil v rohu oplocení mé zahrady na vlastním pozemku zděnou kapličku (drobný sakrální objekt) rozměrů - šířka 1,2 m, hloubka 1 m, výška 2,2 m, hranolového tvaru s trojúhelným štítem, nikou, se stříškou z pálených tašek. Kaplička by byla vzdálena od obecní účelové komunikace (polní cesty) cca 3 m.

Ostatní sousedící pozemky jsou v mém vlastnictví. Co je prosím k takové drobné stavbě zapotřebí z hlediska stavebního řádu?  

 

ODPOVĚĎ:
K tomu, aby bylo možné vybudovat kapličku „ve volném režimu“ (tedy bez jakékoli ingerence stavebního úřadu) by musely být současně splněny všechny tyto podmínky:
- bude se jednat o stavbu do 25 m2 zastavěné plochy,
- bude se jednat o stavbu do 5 m výšky,
- bude se jednat o stavbu s jedním nadzemním podlažím,
- bude se jednat o stavbu podsklepenou nejvýše do hloubky 3 m,
- bude se jednat o stavbu umístěnou na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
- bude se jednat o stavbu, která bude souviset nebo podmiňovat bydlení nebo rodinnou rekreaci,
- bude se jednat o stavbu nesloužící k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin,
- nebude se jednat o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení,
- nebude se jednat o stavbu pro podnikatelskou činnost,
- tato stavba bude v souladu s územně plánovací dokumentací,
- tato stavba bude umístěna v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m,
- plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po umístění této stavby bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci
(jak to vyplývá z § 79/2 písm. o) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona).
Předpokládám, že ve Vámi popsaném případě nebudou některé ze shora vyjmenovaných podmínek splněny. Například lze jen těžko říci, že by kaplička byla stavbou, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci. Splnění dalších podmínek není možné ze znění Vašeho dotazu posoudit (například zachování dvoumetrové odstupové vzdálenosti, umístění kapličky na pozemku rodinného domu či stavby pro rodinnou rekreaci apod.).
S ohledem na shora uvedené se proto domnívám, že k vybudování kapličky budete potřebovat nějaký typ přivolení stavebního úřadu, a to s největší pravděpodobností územní souhlas (tzn. územní souhlas s umístěním stavby).
Dle § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 1. stavebního zákona platí, že vydání územního souhlasu postačí v případě stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahuje obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderná zařízení.
Dle znění dotazu se lze domnívat, že všechny výše uvedené podmínky bude Váš stavební záměr splňovat (tzn. že od stavebního úřadu by Vám mělo stačit získat toliko územní souhlas).
Přílohy, které budete povinen doplnit k žádosti o vydání územního souhlasu, jsou vyjmenovány v § 96/3 stavebního zákona.
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr zde konzultovat. Výklad některých ustanovení stavebního zákona se může napříč různými stavebními úřady lišit, je proto žádoucí, abyste se dozvěděl, jak na Váš stavební záměr pohlíží ten stavební úřad, který bude o jeho ne/povolení posléze rozhodovat.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.