Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme nemovitost, která stojí na hranici pozemku. Dům je starý má č. p 1. - byl vrácen v rámci restitucí s pozemky. Soused má cca 2,5 metru od domu žumpu a přímo pod okny ohradu pro koně cca 50 cm od domu. Je to sice na jeho pozemku, ale v bezprostřední blízkosti.

Zastavěná plocha domu je obdélník a hranici pozemku tvoří 2 stěny - delší směrem k domu souseda a kratší směrem k silnici a soused vlastní vlastně předzahrádku tj. pozemek na šířku domu x cca 3 m k silnici. Výběh pro koně kopíruje náš dům a na zbytku pozemku by mohl mít takových výběhů klidně i 5. Může takto postupovat? Děkuji za odpověď Vendula.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon k tomuto uvádí:
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit.
Vedle toho ale platí:
Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit. Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat.
Obecně tedy může se svým pozemkem nakládat dle své vůle, ovšem s výše uvedenými omezeními. Tj. nesmí obtěžovat sousedy či je poškozovat. V takovém případě by postupoval protiprávně a lze se před civilním soudem domáhat toho, aby se takového jednání zdržel.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.