Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme dům, ke kterému se dostaneme přes betonovou lávku. Rozhodli jsme se, že prodáme část pozemku. Zašli jsme tedy na stavební úřad, že chceme dělit pozemek a prodat ho a jestli tam budou moct stavět. Tam nám bylo řečeno, že ten mostek, který my používáme na vjezd na pozemek není nikde vedený a nikdo tedy neví čí je a tím pádem tam nepovolí stavět.

Bavili jsme se s bývalým majitelem a ten nám sdělil, že most postavil jeho otec 1969, ale že žádný dokument ani stavební povolení nic k tomu nemá (jde o černou stavbu). My teď nevíme jak dál postupovat. Na stavebním úřadu nám řekli, že neví a že chtějí nějaký papír o tom, kdo je majitelem. Předem děkuji za radu Tomáš.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by se most nacházel na pozemcích totožné osoby, bylo by možné jej považovat za součást takového pozemku, a tím by šlo dovodit, kdo je vlastníkem.
Pokud se nejedná o tuto situaci, je zde možnost podat žalobu na určení vlastnictví mostu, kdy by se u soudu zjišťovalo, kdo je vlastníkem. Vzhledem k tomu, že osudní řízení jsou poměrně dlouhá, není tato varianta příliš efektivní.
Můžete se zkusit dohodnout se stavebním úřadem, zda by jim stačilo Vaše čestné prohlášení, že most je Váš, jelikož jej postavil předchozí vlastník, s tím, že by se musel most (jeho stavba) zlegalizovat.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.