Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

V minulém dotazu jste mi odpovídali na zvýšení plotu na cca 2,5 m s tím, že u plotu do 2 m výše není třeba žádné povolení ani oznámení, pokud se jedná o úpravu plotu stávajícího. Mám ještě další dotaz: Pokud mám drátěný plot vysoký 1,5m a postavím těsně před něj (směrem do mého pozemku) další, dřevěný plot, je to bráno jako nový plot se všemi povinnostmi?

A pokud bude 2m vysoký, je to v pořádku a můžu stavět bez povolení? V případě, že bude vyšší jen v úseku několika metrů je to jak? Děkuji za radu.  

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí (předesílám nicméně, že svými odpověďmi Vás patrně příliš nepotěším) :
1/ Postavení druhého plotu směrem do pozemku:
V tomto ohledu je nerozhodné, že je Váš pozemek již ohraničen pletivovým plotem. Rozhodnete-li se vybudovat plot nový (a to i v těsné blízkosti plotu stávajícího), bude se ze stavebněprávního hlediska jednat o novou stavbu. Odpověď na Váš dotaz tedy zní: Ano, tento plot bude chápán jako nová stavba, se všemi povinnostmi, které se na stavební činnost vztahují.
2/ Výška nového plotu 2 metry:
Výška plotu do dvou metrů není jedinou podmínkou, která musí být v této souvislosti splněna.
Dle § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona platí, že bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu (tedy ve „volném“ režimu) lze vybudovat oplocení, pokud jsou současně splněny tyto tři podmínky:
- bude se jednat o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nebude hraničit s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se bude nacházet v zastavěném území či v zastavitelné ploše.
Je otázkou, jakým způsobem bude nahlíženo na ne/splnění druhé podmínky (tedy hraničení s veřejným prostranstvím či veřejně přístupnou pozemní komunikací), když by bylo nové oplocení od veřejného prostranství/pozemní komunikace odděleno stávajícím pletivovým plotem. Domnívám se nicméně, že toto „oddělení“ je natolik zanedbatelné, že by se na nově budované oplocení stejně nahlíželo jako na hraničící s veřejným prostranstvím/pozemní komunikací. V tomto ohledu však bude vše záviset na názoru místně příslušného stavebního úřadu.
Aby tedy bylo možné stavět oplocení ve „volném režimu“, musí být splněna nejen podmínka jeho maximální výšky, nýbrž i zbývající dvě (shora vyjmenované) podmínky.
3/ Zvýšení oplocení pouze v jednom úseku:
Právní předpisy nejsou (naštěstí) tak podrobné, aby výslovně pamatovaly i na tuto Vámi uváděnou možnost. Vzhledem k tomu, že stavební zákon požaduje, aby bylo oplocení vysoké nanejvýš do dvou metrů (má-li být stavěno ve „volném režimu“ – samozřejmě za splnění dalších dvou podmínek),
domnívám se, že tato maximální výška oplocení se bude vztahovat na celou délku plotu, tzn. že nově budovaný plot nesmí být v žádném svém úseku vyšší než dva metry (resp. bude-li vyšší, bude zapotřebí získat k jeho zřízení příslušné přivolení stavebního úřadu).
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.