Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

K mému domu a dvěma dalším vede příjezdová cesta vlastněná obcí, veřejná účelová komunikace celkové délky asi 300m, vznikla rozšířením původní vozové cesty na 3m asi před 30 lety (1989) a vysypáním drceným kamenem. Je umístěna kolmo ke svahu, takže na ni stéká dešťová voda, která byla sváděna pouze nedostatečně provedeným mělkým 10-15 cm hlubokým žlábkem a příčně přes cestu několika povrchovými žlábky každých asi 50 m.

Svah nad příkopem nebyl vysvahován a tak se do příkopu neustále sesouvala zemina až příkop zmizel, zemina zůžila i cestu a dešťová voda odtékala vyježděnými kolejemi po cestě a postupně odnesla i většinu navezeného kameniva. Jednání s obcí o opravě bylo neúspěšné. Na své náklady jsem tedy provedl minulý týden terénní úpravy, opravu příkopu v délce 150 m cesty, za pomocí techniky jsem vyhloubil příkop hluboký 30 cm a vysvahoval svah nad příkopem do výšky cca 0,5-1,5 m a v místě příčných žlábků jsem umístil příčné svody a chystám se cestu vyvézt kamenivem. Nenapadlo mě tuto opravu ohlásit na stavební úřad, s majiteli sousedních pozemků jsem vše projednal. Můj dotaz zní: jedná se o stavbu? Porušil jsem stavební nebo jiný zákon? Děkuji Adam.

 

ODPOVĚĎ:
Nepřináším Vám, bohužel, dobré zprávy.
Úprava veřejně přístupné účelové komunikace, jak jí ve svém dotazu popisujete (a dokládáte fotografií), je s největší pravděpodobností terénní úpravou.
Dle § 3/1 stavebního zákona se terénní úpravou rozumí zemní práce a změny terénu, jimiž se podstatně mění vzhled prostředí nebo odtokové poměry, těžební a jim podobné a s nimi související práce, nejedná-li se o hornickou činnost nebo činnost prováděnou hornickým způsobem, například skladovací a odstavné plochy, násypy, zavážky, úpravy pozemků pro zřízení hřišť a sportovišť, těžební práce na povrchu.
K provedení těchto terénních úprav je v zásadě zapotřebí získat od stavebního úřadu územní rozhodnutí, a to konkrétně územní rozhodnutí o změně využití území (§ 80/2 písm. a) stavebního zákona).
Z tohoto zákonného požadavku existuje několik výjimek (tedy situace, kdy postačí získat od stavebního úřadu pouze územní souhlas, popř. situace, kdy není žádné přivolení stavebního úřadu zapotřebí).
Tyto výjimky jsou zakotveny v § 80/3 písm. a) a v § 96/2 písm. f) stavebního zákona. Obě tato ustanovení však vyžadují, aby se jednalo o terénní úpravy provedené na pozemcích, které nemají společnou hranici s veřejnou pozemní komunikací nebo veřejným prostranstvím. Vzhledem k tomu, že ve Vámi popsaném případě byly terénní úpravy provedeny v bezprostřední blízkosti veřejně přístupné účelové komunikace, není tato podmínka splněna (tzn. že pro Vámi provedené terénní úpravy bylo nutné předem získat územní rozhodnutí dle § 80/2 písm. a) stavebního zákona, dále pak souhlas s tzv. stavební ohláškou, jak to vyplývá z § 104/1 písm. i) stavebního zákona).
S ohledem na shora uvedené lze uzavřít, že jste porušil platnou právní úpravu, když jste provedl terénní úpravy v bezprostřední blízkosti veřejně přístupné účelové komunikace, aniž byste před tím získal příslušné povolení stavebního úřadu.
Za podstatnější porušení platné právní úpravy však považuji fakt, že jste svévolně stavebně zasáhl do pozemku, který nebyl Vaším vlastnictvím (tzn. že jste narušil vlastnická práva obce).
V obecné rovině dle § 1012 občanského zákoníku platí, že vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Dle § 1042 občanského zákoníku se může vlastník domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje.
Pro eliminaci nepříjemností, které Vám hrozí, Vám v první řadě doporučuji získat souhlas obce (jako vlastníka pozemku, na kterém jste prováděl terénní úpravy) s prováděním (popř. dokončením) terénních úprav. Bude-li obec s Vaším postupem souhlasit (přičemž souhlasí i vlastníci sousedních pozemků), bude možné se obrátit na místně příslušný stavební úřad s žádostí o dodatečné povolení terénních úprav (je však samozřejmě otázkou, zda má stavební úřad vůbec šanci se o předmětných terénních úpravách dozvědět, pakliže byste se na něj neobrátil a všichni zúčastnění – včetně obce – by s provedením terénních úprav vyslovili souhlas).
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.