Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Třetí osoba je majitelem areálu, na kterém se nachází hangár pro stání a údržbu / opravu jeřábů. Je to těsně vedle sousedova (asi 0,5 m) a 10 metrů od našeho pozemku (zahrady s rodinným domem). Hangár má rozlohu asi 10x7m. Soused o stavbě nevěděl a nikdo ho v rámci stavebního řízení (pokud nějaké proběhlo??? ) neinformoval.

Je možné, že jde o tzv. červnou stavbu, na kterou nebylo vydáno stavební povolení a stavba možná není zkolaudována. Stroje jsou nastartované někdy i půl dne a to i o víkendu, takže hluk a výfukové plyny nám kazí pobyt na zahradě. Jako majitele nemovitosti nás výfukové plyny, splodiny a hluk obtěžují. Nevíme, jestli vůbec taková opravna jeřábů může být tak blízko rodinného domu. Díky za odpověď, Evžen.  

 

ODPOVĚĎ:
Informaci o tom, zda se v tomto konkrétním případě jedná o tzv. černou stavbu či nikoli, získáte u místně příslušného stavebního úřadu (který Vám tudíž doporučuji navštívit a tuto otázku zde konzultovat – k této konzultaci si můžete donést fotodokumentaci stavby hangáru na předmětném pozemku).
Vyjde-li najevo, že tato stavba nebyla stavebním úřadem povolena, zahájí stavební úřad (k čemuž mu můžete dát písemný podnět) řízení o odstranění stavby (§ 129 stavebního zákona). V rámci tohoto řízení bude vlastníkovi předmětného hangáru umožněno nepovolenou stavbu dodatečně legalizovat (to ovšem pouze tehdy, splní-li všechny stavebním zákonem předepsané podmínky).
Co se týče obtěžování hlukem a zplodinami, může být tato situace řešena rovněž občanskoprávně (tzn. podáním žaloby k místně příslušnému okresnímu soudu).
Dle § 1013 občanského zákoníku totiž platí, že:
- každý je povinen zdržet se všeho, co působí, že (mimo jiné) kouř, plyn, pach nebo hluk (tzv. imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku;
- jsou-li imise důsledkem provozu závodu nebo podobného zařízení, který byl úředně schválen, má soused právo jen na náhradu újmy v penězích, i když byla újma způsobena okolnostmi, k nimž se při úředním projednávání nepřihlédlo;
- odrážka výše neplatí, pokud se při provádění provozu překračuje rozsah, v jakém byl úředně schválen.
V první řadě Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný stavební úřad, neboť občanskoprávní řešení nastalé situace by bylo (s vysokou mírou pravděpodobnosti) časově i finančně náročnější.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.