Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je třeba ohlášení stavby schodiště z balkonu na zahradu? Schody: 15 nášlapů, asi 41 st. schodiště, š. 90 cm, vzdálenost od plotu. 280 cm, podél zdi se zábradlím. Děkuji. Miloslav.

ODPOVĚĎ:
Vybudování Vámi popsaného schodiště by mohlo být kvalifikováno jako změna dokončené stavby (§ 2/4 a 5 stavebního zákona), na kterou se (ze stavebněprávního hlediska) pohlíží jako na stavbu.
Dle § 104/2 stavebního zákona platí, že je-li stavebně měněna dokončená stavba, pro jejíž vybudování bylo zapotřebí stavební ohlášení, bude rovněž tato změna vyžadovat stavební ohlášení (samozřejmě za předpokladu, že provedením této stavební změny nebudou překročeny uvedené parametry). Pokud tedy bylo pro vybudování Vašeho rodinného domu zapotřebí stavební ohlášení, bude rovněž každá jeho stavební úprava (např. vybudování vnějšího schodiště) vyžadovat stavební ohlášku.
Základní parametry schodišť jsou upraveny v § 22 a § 23 vyhlášky o technických požadavcích na stavby, resp. v příslušných ČSN, na které tato vyhláška odkazuje.
Jedním dechem je však nutné dodat, že pro některé případy stavebních úprav (resp. staveb) mohou stavební úřady udělit plošnou výjimku. Dále je nutné pamatovat na to, že každý stavební úřad vykládá příslušná ustanovení stavebního zákona více či méně odlišně. Doporučuji Vám proto v každém případě navštívit místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr zde konzultovat. Příslušný referent stavebního úřadu by měl být schopen Vám sdělit, zda bude pro vybudování schodiště požadovat nějaké přivolení stavebního úřadu či nikoli (názor stavebního úřadu pro Vás bude samozřejmě určující).
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 268/2009 Sb. , o technických požadavcích na stavby

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.