Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

1) Na domě jsme instalovali 4 strešní okna. Nedopatřením jsme nepodali ohlášení stavebnímu úřadu. Okna jsou orientované na náš pozemek (vzdalenost cca 7 m k plotu) za naším pozemkem je cesta ve vlastnictví obce, za kterou se nachází soused. Chceme podat dodatečné ohlášení. Hrozí nám nějaký postih? Potřebujeme souhlas souseda? Jaký je postup?

2) Volal jsem na stavební úřad, kde jsem se chtěl informovat ohledně dotazu č 1. Na to konto mi bylo řečeno jestli je půdní vestavba legální a jestli mám projektovou dokumentaci. Jenomže dům vlastníme teprve rok, tj. 08/2018-08/2019 (půdní vestavbu prováděl minulý majitel) a já žadný papír v ruce nemám. Úředník mi řekl ať si zavolám za pár dní, že se podívá do archívu. Zajímá mě tedy co by v případě kdyby půdní vestavba nebyla legalní hrozilo, nějaký postih? A jaký by byl případný postup legalizace podkroví včetně střešních oken? Děkuji za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Střešní okna:
Vybudováním střešních oken bez příslušného přivolení stavebního úřadu vznikla nepovolená stavba (tzv. černá stavba). Dle platné právní úpravy (konkrétně se jedná o § 129 stavebního zákona) je možné tuto tzv. černou stavbu dodatečně povolit (zpravidla se hovoří o legalizaci černé stavby).
Aby mohla být Vámi vybudovaná střešní okna dodatečně povolena, bude v zásadě zapotřebí, abyste stavebnímu úřadu předložili všechny podklady, které by byly zapotřebí při včasné žádosti o povolení zřízení střešních oken.
V první řadě bude zapotřebí, abyste se na místně příslušný stavební úřad obrátili s žádostí o dodatečné povolení zřízení střešních oken. Pokud se Vám podaří stavebnímu úřadu předložit všechny předepsané podklady, budou střešní okna tzv. zlegalizována.
Předpokládám, že pro vybudování střešních oken by stavební úřad ve Vašem případě požadoval pouze tzv. stavební ohlášku. To znamená, že rovněž v rámci řízení o dodatečném povolení stavby bude nutné, abyste stavebnímu úřadu předložili ty podklady, které jsou zapotřebí pro vydání stavební ohlášky. Mezi tyto podklady patří (mimo jiné) i písemný souhlas vlastníků sousedních pozemků (resp. všech sousedů, kteří mohou být zřízením střešních oken dotčeni). Pokud by se Vám nepodařilo tyto písemné souhlasy obstarat, není ještě nic ztraceno (znamenalo by to však pro Vás zvýšení administrativní náročnosti celého procesu).
Pakliže byste v řízení o dodatečném povolení neuspěl, vydal by stavební úřad rozhodnutí o odstranění stavby (tzn. že střešní okna by musela být odstraněna).
Nepovolené vybudování střešních oken by mohlo být kvalifikováno jako přestupek dle § 178/2 písm. a) stavebního zákona, kterého se dopustí fyzická osoba, která jako stavebník v rozporu s § 104 stavebního zákona provede stavbu bez souhlasu stavebního úřadu. Za spáchání tohoto přestupku může být stavebním úřadem uložena pokuta do 200.000,- Kč (jak to vyplývá z § 178/3 písm. d) stavebního zákona). V obdobných případech však nebývá přestupkové řízení stavebními úřady vůbec zahajováno – stavební úřady se zaměřují na řízení o dodatečném povolení stavby, popř. o odstranění nepovolené stavby.
2/ Půdní vestavba:
Vyjde-li najevo, že celá půdní vestavba je tzv. černou stavbou, bude Váš postup obdobný, jako v případě dotazu ad 1/ (výše). Bude tedy zapotřebí, abyste se obrátil na místně příslušný stavební úřad s žádostí o dodatečné povolení stavby (v tomto případě tedy celé půdní vestavby, včetně střešních oken).
Co se týče možného postihu, přichází sice v úvahu některý přestupek dle § 178 stavebního zákona (za užívání stavby bez její kolaudace), v tomto případě (kdy byla půdní vestavba nelegálně zřízena předchozím vlastníkem domu) by se však dalo uvažovat o tom, že jste spáchání přestupku nezavinil. Konkrétně dle § 17/1 zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich platí, že kdo při spáchání přestupku neví, že jeho čin je protiprávní, nejedná zaviněně, nemohl-li se omylu vyvarovat (což je ustanovení, které by se na Váš případ dalo aplikovat).
I v tomto případě však platí, co uvádím v odpovědi na dotaz ad 1/ (výše) – stavební úřady si v těchto případech nepřidělávají práci zahajováním přestupkového řízení (které je samo o sobě administrativně náročné) a vše řeší pouze v rovině stavebněprávní (tedy zahájením řízení o odstranění stavby, popř. zahájením řízení o dodatečném povolení stavby.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 250/2016 Sb. , o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dodatečné ohlášení vestavby střešních oken na stavební úřad - hrozí pokuta?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.