Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do konce ledna 2020 jsem byl studentem VUT v Brně. Po pátém semestru jsem studium ukončil a přihlásil se na úřadě práce ČR do evidence uchazečů o zaměstnání. Práci jsem si našel sám a k 1.4.2020 jsem si zařídil živnostenský list a programuji pro firmu. Zároveň jsem si podal přihlášku na další VŠ, kde jsem od 26.8.2020 nastoupil do prvního ročníku k řádnému prezenčnímu studiu.

Ve firmě jsem se ale domluvil, že pro ně budu programovat i v průběhu studia na VŠ. Mám 23 let. Sociální a zdravotní pojištění jsem prozatím neplatil. Únor a březen 2020 jsem byl na ÚP v evidenci uchazečů a od dubna do srpna 2020 se kvůli covidu 19 tyto zálohy neplatily. Platí se od září 2020, tedy od doby, kdy jsem již opět studentem. Chci se zeptat, zda-li musím platit zdravotní a sociální pojištění, nebo za mne jako studenta něco z toho platí stát. Můj plat jako programátora bude kolem 25.000 Kč za měsíc. Má živnost bude jako vedlejší a věřím, že vše půjde skloubit dohromady, protože řada zkoušek mi bude pravděpodobně uznána z předchozí fakulty. Nerad bych něco platil zbytečně, ale na druhou stranu mám rád v účetnictví pořádek a raději platím zálohy, než nějakou velikou sumu najednou. Chtěl bych Vás v této situaci poprosit o radu. Děkuji. S pozdravem a přáním hezkého dne Václav.  

 

ODPOVĚĎ:

V době, kdy jste si založil živnostenský list (duben 2020), jste byl považován za OSVČ s hlavní činností, protože jste v té době nebyl studentem. Vztahovala se na Vás tedy povinnost hradit alespoň minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Jak ve svém dotazu správně uvádíte, tyto zálohy v minimální výši byly podnikatelům kvůli epidemii covid 19 od března do srpna 2020 odpuštěny, takže je - ani dodatečně - platit nemusíte.
Od září 2020 jste opět studentem (nezaopatřeným dítětem) a jste tedy považován za OSVČ s vedlejší činností. Tuto skutečnost je ale zapotřebí České správě sociálního zabezpečení doložit předložením potvrzení o studiu - jinak byste byl dál považován za OSVČ s hlavní činností a musel byste platit alespoň minimální zálohy na zdravotní i sociální pojištění. Jako OSVČ s vedlejší činností při zahájení činnosti (v prvním roce podnikání) zálohy na zdravotní ani sociální pojištění neplatíte. Co se týče pojištění, po doložení potvrzení o studiu nemusíte platit žádné zálohy, vše doplatíte až po podání přehledu za rok 2020 podle skutečně dosažených příjmů. V roce 2021 pak budete platit zálohy právě podle výše příjmů za letošní rok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.