Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Jsem od roku 2003 OSVČ. Některé roky jsem byla i zaměstnána, tzv. vedlejší činnost. Nebyla jsem přihlášená na ČSSZ a neplatila zálohy na sociální pojištění. Teď chtějí po mně doplatit, mají na to nárok? Mám jít teprve na kontrolu. Co je pro mne nejlepší. Děkuji za odpověď Dominika.

ODPOVĚĎ:
Podle § 18 zákona č. 589/1992 Sb. o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti se právo předepsat dlužné pojistné promlčuje za 10 let ode dne splatnosti a právo vymáhat pojistné se promlčuje za 10 let od právní moci platebního výměru, jímž bylo vyměřeno. Jestliže tedy Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v minulosti nevydala platební výměr, kterým by neuhrazené sociální pojištění vymáhala, je pojistné z let 2003 - 2009 promlčeno. Toto pojistné tedy nemusíte hradit, resp. můžete proti němu uplatnit námitku promlčení. Neuhrazené pojistné od roku 2010 ale ještě promlčené není a pokud Vám ČSSZ vyměří nedoplatek pojistného, budete toto pojistné muset uhradit. Pokud nemůžete dlužné pojistné uhradit jednorázově, můžete se zkusit s pracovníky ČSSZ dohodnout na splátkovém kalendáři. Jestliže ale nebudete dlužné pojistné hradit ani ve splátkách, může být po Vás vymáháno exekučně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.