Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na rodičovské dovolené RD a uvažuji o prodloužení do 15 let věku dítěte (máme 2 děti). Pokud tomu rozumím správně, nemusela bych si platit zdravotní a sociální pojištění. Ráda bych si však zřídila živnostenský list na výuku cizích jazyků. Na VZP mi sdělili, že to lze jako OSVČ na vedlejší pracovní poměr.

Kde se mám nahlásit jako OSVČ na vedlejší pracovní poměr, abych si nemusela platit zdravotní a sociální pojištění. Manžel na mne a děti uplatňuje odpočet v daňovém přiznání - pokud nebudu mít za rok příjmy větší než 68.000 Kč, může si o odpočet požádat, pokud bych měla tedy menší příjmy než 68.000 Kč, abychom o vratku na dani nepřišli? Také bych nechtěla přijít o rodičovský příspěvek. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:

Rodičovskou dovolenou v zaměstnání je možné čerpat nejdéle do tří let věku dítěte, rodičovský příspěvek pak nejdéle do čtyř let věku dítěte. Pokud budete po vyčerpání rodičovského příspěvku celodenně osobně a řádně pečovat o dvě děti do 15 let věku, bude za Vás hradit zdravotní pojištění stát za předpokladu, že děti budou docházet do školky maximálně na čtyři hodiny denně. Sociální pojištění za Vás hrazeno není a nebude, ale doba péče o dítě (děti) do čtyř let věku se Vám započítává jako tzv. náhradní doba pojištění pro nárok na starobní důchod. Jakmile ale mladší dítě dosáhne čtyř let věku, přestane se Vám doba péče o dítě (děti) pro nárok na důchod počítat.
Co se týče podnikání, jako OSVČ s vedlejší činností můžete působit do doby, dokud budete pobírat rodičovský příspěvek. Jakmile ale bude výplata rodičovského příspěvku ukončena, budete se muset stát OSVČ s hlavní činností a hradit zálohy na zdravotní i sociální pojištění, pokud byste nezačala splňovat jinou z podmínek pro výkon vedlejší činnosti (např. zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění). Během pobírání rodičovského příspěvku si můžete přivydělat bez omezení - nemusíte se tedy obávat, že byste kvůli podnikání o rodičovský příspěvek přišla. Pokud budou Vaše příjmy z podnikání nižší než 68 000 Kč za rok, bude moci Váš manžel i nadále uplatňovat daňovou slevu na manželku (a samozřejmě také na děti).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.