Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn na střední škole dostal loni (2022) podmíněné vyloučení na 12 měsíců. Popral se s klukem, který mu "balil" jeho holku. Podmínka končí v září 2023. V té době nesměl mít žádný kázeňský postih. V lednu 2023 si v pokoji domova mládeže bouchl dvě petardy, které propálily matraci a na udání od jednoho spolužáka se to řeší až teď.

Je to porušení řádu domova mládeže, dostal výtku velitele čety a čeká ho vyloučení. Bohužel je na vojenské škole, kde je podmínka pobytu v domově mládeže. Mohla bych poprosit o radu, zda by pomohlo odvolání na kázeňský postih za ty petardy tak, aby nabytí právní moci proběhlo až po ukončení podmínky, která končí v září 2023. Nebo bude směrodatné to, že v podmínce něco provedl a je jedno jestli to je schválené vedením školy a správní řízení není ukončeno.

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru je Vaše myšlenka správná. Dokud nebude o druhém kázeňském prohřešku Vašeho syna pravomocně rozhodnuto (tedy dokud nebude rozhodnuto o případně podaném odvolání), mělo by se na Vašeho syna hledět jako na nevinného (jedná se o princip presumpce neviny).
Druhý kázeňský prohřešek Vašeho syna by proto měl být pro podmíněné vyloučení ze střední školy relevantní až poté, co o něm bude pravomocně rozhodnuto. Podaří-li se odvolací řízení „protáhnout“ až do září, nemusel by se druhý kázeňský prohřešek stát příčinou vyloučení Vašeho syna ze střední školy.
Pro případnou obranu proti vyloučení Vašeho syna ze střední školy doporučuji použít rovněž § 31/2 a 4 školského zákona, dle nichž platí, že:
„Dopustí-li se žák nebo student v průběhu zkušební lhůty dalšího zaviněného porušení povinností stanovených tímto zákonem nebo školním nebo vnitřním řádem, může ředitel školy nebo školského zařízení rozhodnout o jeho vyloučení.
O podmíněném vyloučení nebo o vyloučení žáka či studenta rozhodne ředitel školy nebo školského zařízení do dvou měsíců ode dne, kdy se o provinění žáka nebo studenta dozvěděl, nejpozději však do jednoho roku ode dne, kdy se žák nebo student provinění dopustil …“
Zaprvé si nejsem jist tím, zda Váš syn propálením matrace na ubytovně porušil povinnost stanovenou školským zákonem či školním nebo vnitřním řádem, zadruhé by bylo možné argumentovat, že k propálení matrace došlo v lednu, tedy již před více než dvěma měsíci – tzn. že ředitel školy nemůže z tohoto prohřešku vyvozovat žádné důsledky (samozřejmě za předpokladu, že se o tom ředitel školy v lednu dozvěděl).
___________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.