Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dotaz se týká nepřijetí dítěte do mateřské školy. Dceři budou 7. července 3 roky, k 1.9.2023 tedy bude mít dle školského zákona nárok na přijetí do školky. Podávala jsem přihlášku u nás na vesnici, kde máme trvalé bydliště, ale dcera z kapacitních důvodů nebyla přijata (byla 3. pod čarou).

Vím, že obec jako zřizovatel má ze zákona povinnost zajistit tříletým dětem předškolní vzdělávání, ale s naším starostou bohužel není řeč a nic neřeší. Chtěla jsem podat ve školce odvolání ke krajskému úřadu, ale paní ředitelka mi řekla, že to nemá smysl, že odvolání se podává proti procesu přijímacího řízení a to má smysl pouze u přijímaček např. na střední školu, kde se dělají testy a může být třeba test špatně opravený. Zde je důvod nepřijetí pouze naplněná kapacita školky, takže krajský úřad by odvolání stejně zamítl a školce by akorát přibylo papírování a celý proces by se bezdůvodně zdržel. Volala jsem tedy na krajský úřad na odbor školství, kde mi totéž potvrdila i paní úřednice, že odvolání by stejně zamítli a že jediná možnost je tlačit na starostu, aby místo ve školce zařídil. Nezávisle na tom té samé úřednici pro jistotu volala i paní ředitelka a ta jí potvrdila opět to samé. Odvolání jsem tedy nepodala, v odvolací lhůtě mi navíc paní ředitelka sdělila, že 3 děti se rozhodly od září nenastoupit, takže dceru přijmou, jakmile se tyto děti ve školce oficiálně odhlásí. Odvolací lhůta již uplynula, ale mezitím odvolání podala jiná maminka, jejíž dítě bylo v pořadníku až pod mojí dcerou. Paní ředitelka opět volala na krajský úřad a ta samá úřednice jí tentokrát sdělila, že pokud někdo podá odvolání, tak se automaticky posouvá v pořadníku před ty, kteří odvolání nepodali. Pro mě to tedy znamená, že nás „předběhli“ a dcera by se tak do školky nedostala. Paní ředitelce i mně se tento postup nezdá, navíc paní úřednice nebyla schopná říct, podle jakého právního předpisu (a konkrétního paragrafu) by toto mělo platit. Paní ředitelka už je zoufalá, že vlastně neví, jak má postupovat, a já jsem zoufalá také, protože se mám v říjnu vrátit do práce, nemám pro dceru školku a starosta odmítá cokoliv řešit. Prosím tedy o radu, jestli je opravdu možné, aby podání odvolání znamenalo, že můžu přeskočit ostatní v pořadí? A pokud ano, podle jakého ustanovení? Mockrát děkuji! Otýlie.

 

ODPOVĚĎ:
Svou odpovědí Vás příliš nepotěším, nicméně vysvětlení dotyčné úřednice mi připadá poměrně logické. Jedním dechem je však nutné dodat, že tento mechanismus (tzn. kdo se odvolá, předběhne toho, kdo se neodvolal) není výslovně zakotven v žádném právním předpise.
Je pravdou, že odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí Vaší dcery do mateřské školy z kapacitních důvodů by bylo s největší pravděpodobností zamítnuto. Maximálně možný počet přijatých dětí (resp. výše povoleného počtu dětí uvedeného ve školském rejstříku) je limitem, který musí být mateřskou školou vždy dodržen (jak to lze dovodit z § 34/3 školského zákona).
Mechanismus popisovaný dotyčnou úřednicí by mohl být analogicky dovozen z § 183/3 školského zákona (byť se toto ustanovení přijímání dětí do mateřských škol netýká). Dle tohoto ustanovení platí, že:
„Ředitel školy vyhoví odvolání proti rozhodnutí … v případě uchazečů, kteří splnili podmínky přijímacího řízení, ale jejich žádost byla zamítnuta … pokud je lze po uplynutí lhůty pro odevzdání zápisových lístků úspěšných uchazečů přijmout; při tom se ředitel řídí pořadím uchazečů …“
Pakliže se totiž zákonný zástupce nepřijatého dítěte proti zamítavému rozhodnutí ředitele mateřské školy neodvolá, dává tím de facto najevo, že se s tímto rozhodnutím smířil, tzn. že o přijetí svého dítěte do mateřské školy již nemá zájem. U zákonného zástupce, který se odvolal, je tomu pak právě naopak.
Uvolní-li se v důsledku odhlášení přijatého dítěte místo v pořadníku přijatých dětí, je logické, aby mateřská škola přijala to dítě, jehož zákonný zástupce má o přijetí zájem – tzn. dítě toho zákonného zástupce, který se odvolal. Před tímto dítětem nemůže být dána přednost dítěti, jehož zákonný zástupce dal (nepodáním odvolání) najevo, že o přijetí dítěte do mateřské školy již zájem nemá (a to i přesto, že toto dítě je v pořadníku výše, než dítě, v jehož věci bylo podáno odvolání).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.