Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rádi bychom založili soukromou základní školu a aktuálně sepisujeme žádost na zapsání školy do rejstříku škol a školských zařízení. Právnická osoba školy bude Školská právnická osoba. Pro tu ale potřebujeme zřizovatele - můžeme založit spolek, s. r. o nebo zřizovatelem může být FO. Po pátrání na internetu jsme našli jednu školu zřízenou s. r. o, ostatní spolkem nebo FO.

Rádi bychom si z těchto forem zodpovědně vybrali, bohužel stále nemáme jasno v tom, co pro nás z jaké formy přesně vyplývá. S. r. o asi nechceme, takže nám stačí, pokud byste nám prosím mohli vysvětlit důležité rozdíly mezi zřízením FO a spolkem. Zda FO ručí celým svým majetkem. Zda členové představenstva spolku ručí svým majetkem. Jestli jsou nějaké rozdíly v účetnictví. Případně nějaké další podstatné rozdíly, které by nám mohly pomoct? Za co je potom zodpovědná školská právnická osoba? Ručí něčím? Ručí něčím členové rady? Nebo jde vše za zřizovatelem? Musí být účetnictví vedeno pod školskou právnickou osobou i pod FO nebo spolkem? Něco jsme načetli, ale bohužel jsme nenašli úplně ucelené informace. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem, Nina.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Zda FO ručí celým svým majetkem?
Ano, obecně samozřejmě platí, že fyzická osoba odpovídá za následky svého jednání, přičemž případně způsobenou újmu je fyzická osoba povinna odčinit (pomocí svého majetku či z jiných zdrojů).
2/ Zda členové představenstva spolku ručí svým majetkem?
Řadoví členové spolku za jeho dluhy neručí, jak to vyplývá z § 215/2 občanského zákoníku:
„Členové spolku neručí za jeho dluhy. “
V dotazu zmiňujete představenstvo spolku – předpokládám, že tím máte na mysli statutární orgán spolku (§ 244 občanského zákoníku). Jelikož statutární orgán spolku je volený, nesou jeho členové odpovědnost dle § 159/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky. “
Pokud by člen statutárního orgánu spolku porušil svou povinnost jednat s péčí řádného hospodáře (která je mu uložena přímo zákonem) a v příčinné souvislosti s tímto porušením by spolku vznikla újma (škoda), mohl by za ní tento člen statutárního orgánu nést odpovědnost (a to ve smyslu § 2910 občanského zákoníku).
Pakliže by na straně člena statutárního orgánu spolku vznikla odpovědnost za újmu (škodu), kterou by spolku nenahradil, mohlo by navíc na jeho straně vzniknout ručení za spolek, a to ve vztahu k věřiteli spolku. Konkrétně je tato situace upravena v § 159/3 občanského zákoníku:
„Nenahradil-li člen voleného orgánu právnické osobě škodu, kterou jí způsobil porušením povinnosti při výkonu funkce, ačkoli byl povinen škodu nahradit, ručí věřiteli právnické osoby za její dluh v rozsahu, v jakém škodu nenahradil, pokud se věřitel plnění na právnické osobě nemůže domoci. “
3/ Za co je potom zodpovědná školská právnická osoba?
Školská právnická osoba je samostatnou právnickou osobou, zřízenou, fungující a hospodařící dle základních pravidel zakotvených v části dvanácté školského zákona.
Školská právnická osoba tedy sama odpovídá za svá právní jednání, za jí způsobenou újmu, za vymáhání pohledávek, které eviduje za jinými osobami apod. Odpovědnost školské právnické osoby a jejího zřizovatele jsou tedy odděleny.
4/ Ručí něčím?
Ano, školská právnická osoba odpovídá za splnění svých závazků (například dluhů), a to celým svým majetkem. Jedná se o samostatnou právnickou osobu, která má právní osobnost (tedy subjektivitu k právům a povinnostem), jak to v obecné rovině vyplývá z § 20/1 a z § 118 občanského zákoníku. Zřizovatel tedy za dluhy školské právnické osoby neodpovídá – jedná se o dluhy jiné právnické osoby (tedy jiného subjektu).
5/ Ručí něčím členové rady?
Členové rady školské právnické osoby odpovídají za řádný výkon svých funkcí – tzn. za to, že budou své funkce vykonávat s péčí řádných hospodářů. Poruší-li některý z členů rady školské právnické osoby tuto svou zákonnou povinnost a v příčinné souvislosti s tímto porušením vznikne školské právnické osobě újma (škoda), může za ní nést dotyčný člen odpovědnost.
6/ Nebo jde vše za zřizovatelem?
Nikoli, nejde. Jak uvádím výše, je školská právnická osoba samostatnou právnickou osobou s vlastní právní odpovědností.
7/ Musí být účetnictví vedeno pod školskou právnickou osobou i pod FO nebo spolkem?
V oblasti účetnictví nejsem v žádném případě odborníkem – domnívám se nicméně, že každá právnická osoba – tedy zřizovatel a školská právnická osoba – účtuje o svém hospodaření samostatně. Lze to dovodit z § 139 školského zákona, dle něhož platí, že:
„Školská právnická osoba vede účetnictví podle zvláštních právních předpisů. Školská právnická osoba je zařazena v rámci účetních jednotek podle zvláštního právního předpisu mezi jiné právnické osoby, jejichž hlavní činností není podnikání. “
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.