Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dceru přijali na soukromou střední školu, ale čekáme ještě na to jak dopadne odvolání na jiné škole. Jenže na té soukromé škole po mně chtějí podepsat už teď smlouvu o studiu a vyčíslení školného. Jenže já mám strach, že když to podepíšu a náhodou vyjde odvolání, aby po mně nechtěli zaplacení výše školného. Mohou to po mně chtít? Lze od smlouvy bez sankcí odstoupit?

ODPOVĚĎ:
V první řadě je podstatné, jak na tuto situaci pamatuje smlouva (resp. návrh smlouvy). K Vašemu dotazu byl připojen pouze snímek poslední strany této smlouvy (závěrečná ustanovení), který se této problematice nevěnuje.
Nejdříve Vám proto doporučuji prostudovat návrh smlouvy a ověřit, zda a jak je zde zakotvena možnost jednostranného ukončení platnosti smlouvy (prostřednictvím výpovědi či odstoupení). I pokud by návrh smlouvy tyto možnosti jejího ukončení nezakotvoval, je vždy možné ukončit platnost smlouvy dohodou (s tím však musí souhlasit obě smluvní strany).
Při pročítání návrhu smlouvy se zaměřte rovněž na finanční aspekt – tzn. za jakých podmínek Vám vznikne povinnost hradit školné, resp. za jakých podmínek bude škola povinna Vám – při ukončení platnosti smlouvy – již uhrazené školné (či jeho část) vrátit.
Na smlouvu o vzdělávání na soukromé střední škole (po dosažení základního vzdělání) by bylo možné nahlížet jako na spotřebitelskou smlouvu. V takovém případě by měl být spotřebitel oprávněn od smlouvy bez jakéhokoli postihu odstoupit za podmínek zakotvených v § 1829/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Spotřebitel může odstoupit od smlouvy uzavřené distančním způsobem nebo od smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory ve lhůtě čtrnácti dnů. Není-li dále stanoveno jinak, končí lhůta uplynutím čtrnácti dnů ode dne uzavření smlouvy. “
Z Vašeho dotazu však nevyplývá, že by měla být předmětná smlouva uzavřena distančním způsobem (například pomocí sítě internet) ani mimo obchodní prostory (tedy například na ulici). Je proto klíčové, jaké možnosti ukončení platnosti zakotvuje přímo smlouva sama.
Obecně platí, že uzavřením smlouvy se tato pro Vás skutečně stává závaznou (včetně povinnosti hradit školné). Tuto smlouvu Vám proto doporučuji uzavřít až tehdy, budete-li si – po jejím prostudování – jista tím, že jí můžete jednostranně ukončit, a to bez vzniku povinnosti hradit školné (či jeho část).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.