Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje otázka se týká poplatku za školné (školné za studium nad rámec běžné doby studia), které je dle mého vybírané neoprávněně, minimálně na úrovni morální. Studoval jsem na ČZU ve třetím ročníku dálkově ve školním roce 20/21. Již na konci zimního semestru, tedy v polovině roku, jsem věděl, že studium nedokončím. Nicméně jsem ho neukončoval.

O platbu za letní semestr se nejedná, ten jsem zaplatil. Nakonec jsem své povinnosti nesplnil a očekával jsem, že mi tedy bude ukončeno studium, nejpozději na konci letního semestru toho třeťáku, tedy v září 2021. Ostatně, byl to bakalářský ročník, tak by ani nebyl další ročník, kam pokračovat. A vlastně, vzhledem k tomu, že šlo o závěrečný ročník, který obsahoval odevzdávání bakalářské práce a státnice, tak jsem očekával ukončení studia ještě dříve, než v tom září. To se ale zjevně nestalo a škola se snaží vymáhat školné za dobu, kdy jsem na té škole už dávno nebyl, jenom proto, že oni mě měli stále v systému. Dle jejich vnitřního řádu si mě vyškrtli až 12.1.2022, tedy asi až o 4 měsíce později. Za dobu, kterou se mi snaží naúčtovat (21.9.2021-12.1.2022), po mě chtějí 13.125 Kč. Zaplatit tyto peníze by mě nezruinovalo, ale přijde mi to zcela nemorální je po mně žádat. I s ohledem na to, že jsem za tu dobu, kdy mě udržovali v systému, školu stál asi tak dva dopisy a dva e-maily (respektive nestál jsem je prakticky nic už od ledna 2021, ale jak jsem psal, letní semestr jsem zaplatil a o tom tento dotaz není). Na jejich zprávy jsem pochopitelně reagoval a tento poplatek odmítl, nicméně škola vede byrokraticky svou a nyní už mi píší poslední výzvu a vyhrožují exekucí. Jakkoli jsem si jistý tím, že jsem v právu, pokud jde o nějaké neodůvodněné obohacení (což neříkám jako právní, ale morální termín), tak se chci zeptat, jestli má smysl s nimi jít do sporu (a třeba jsou nějaké dřívější rozsudky? ), nebo zda mi třeba řeknete něco jako "sorry, systém je tak nastaven, musíte to zaplatit, i když je to v podstatě krádež". Díky za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě je klíčové, kdy a z jakého důvodu bylo Vaše studium ukončeno – od tohoto faktu se vše odvíjí. Stručně řečeno totiž platí, že do dne skončení studia jste byl studentem (a formálně vzato jste studoval), od tohoto data jste status studenta pozbyl (a přestal jste studovat).
Dle znění dotazu usuzuji, že k ukončení Vašeho studia došlo z důvodu dle § 56/1 písm. b) zákona o vysokých školách – dle tohoto ustanovení se studium ukončuje:
„nesplní-li student požadavky vyplývající ze studijního programu podle studijního a zkušebního řádu“
Dle § 56/2 zákona o vysokých školách pak platí, že:
„Dnem ukončení studia podle odstavce 1 písm. b) je den stanovený studijním a zkušebním řádem. “
V současné chvíli Vám tedy doporučuji ověřit, z jakého důvodu bylo Vaše studium ukončeno. Pokud se jednalo o důvod dle výše citovaného § 56/1 písm. b) zákona o vysokých školách, můžete nahlédnout do studijního a zkušebního řádu, kde by mělo být uvedeno, k jakému dni se v takovém případě studium ukončuje.
Tímto způsobem by mělo být možné ověřit správnost postupu vysoké školy. Vyjde-li najevo, že vysoká škola postupovala správně, je její právo na úhradu poplatku za delší studium (dle § 58/3 zákona o vysokých školách) dáno a lze Vám doporučit tento poplatek uhradit.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.