Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se prosím dotázat na situaci, která vznikla u nás ve škole. Zřizovatel na popud 1 maminky svolal školskou radu. Maminka je naše bývalá zaměstnankyně, v říjnu 2022 dala výpověď na vlastní žádost. Nyní je v pozici zákonného zástupce žáka 1. ročníku. Tato maminka dříve učila třídu, ve které je nyní nová paní učitelka a současně syn maminky.

Od začátku má maminka výhrady k nové paní učitelce (jedná se o mladou studentku primární pedagogiky). Píše jí své poznatky k organizaci třídy, k vedení hodin, nelíbí se jí, jak paní učitelka nastavila pravidla ve třídě, komunikace (podotýkám, že jsme malotřídka a komunikujeme všichni stejně zavedeným systémem). Na schůzkách paní učitelku "školí" z odborné terminologie a didaktiky jednotlivých předmětů. Vše samozřejmě řeším, s maminkou komunikuji za vedení školy, paní učitelku podporuji. Nyní je maminka opět nespokojená a nestačí jí závěry, které jsme sjednaly na třídní schůzce a vyžaduje školskou radu. Předseda školské rady schůzi svolal s tím, že je bude přítomna i ta maminka, já jako ředitel školy a žádají účast i paní učitelky (maminka si vyžádala). Nepřijde mi vhodné, aby se paní učitelka zúčastnila, za vedení a organizaci jsem zodpovědná já, tedy ředitelka a také tak to budu prezentovat. Nelíbí se mi ani, že na jednání školské rady bude maminka vést svůj lynč proti paní učitelce. Tato situace s maminkou (i jejím manželem) je dlouhodobá a neustále ji řešíme. Chci se zeptat, jestli máme nějakou právní oporu či možnost:
1. Aby paní učitelka odmítla účast na školské radě (zákonná povinnost je pro ředitele či zástupce ne pro zaměstnance).
2. Jestli mohu vyžadovat po školské radě jednání bez přítomnosti maminky.
3. Je nějaká možnost jak jednání maminky ve vztahu k paní učitelce utnout? §22a školského zákona? A dál?
Děkuji předem za případnou odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do tří částí:
1/ Možnost, aby paní učitelka odmítla účast na školské radě:
Je pravdou, že z platné právní úpravy nelze dovodit povinnost pedagogického pracovníka (který není členem školské rady) se zasedání školské rady účastnit. Tato povinnost by pedagogickému pracovníkovi mohla vzniknout tehdy, pakliže by mu byla uložena jeho nadřízeným, tedy ředitelem školy.
Pokud dotyčné paní učitelce povinnost zúčastnit se zasedání školské rady neuložíte, nemůže k tomu být vyzývána školskou radou, resp. školská rada nemá oprávnění udílet zaměstnancům školy jakékoli povinnosti.
Souhlasím s Vámi v názoru, že za organizaci a úroveň vzdělávání ve škole odpovídáte Vy, a to i ve vztahu ke školské radě. Vyplývá to z výčtu základních povinností ředitele školy vyjmenovaných v § 164/1 písm. a) – c) školského zákona, dle něhož ředitel školy:
- rozhoduje ve všech záležitostech týkajících se poskytování vzdělávání a školských služeb (pokud školský zákon nestanoví jinak),
- odpovídá za to, že škola poskytuje vzdělávání a školské služby v souladu se školským zákonem a vzdělávacími programy,
- odpovídá za odbornou a pedagogickou úroveň vzdělávání a školských služeb.
Jsem proto toho názoru, že dotyčná paní učitelka může účast na zasedání školské rady odmítnout, resp. že Vy můžete školské radě sdělit, že dotyčné paní učitelce povinnost zúčastnit se zasedání školské rady neuložíte.
2/ Jestli mohu vyžadovat po školské radě jednání bez přítomnosti maminky?
Vyžadovat to zajisté můžete, nedisponujete však oprávněním tento požadavek prosadit. Jako ředitelka školy nejste členkou školské rady (§ 167/2 školského zákona) – Vaše požadavky tedy může školská rada odsouhlasit, ale také odmítnout. V tomto ohledu bude tedy záviset na rozhodnutí (výsledku hlasování) školské rady.
3/ Je nějaká možnost jak jednání maminky ve vztahu k paní učitelce utnout? §22a školského zákona? A dál?
Nerad bych, aby má odpověď vyzněla pesimisticky, domnívám se nicméně, že kverulantskému jednání dotyčné maminky v podstatě zabránit nelze. Je totiž nutné si uvědomit, že vyjadřováním nespokojenosti (byť se tak děje intenzivně a dlouhodobě) se dotyčná maminka nedopouští ničeho protiprávního.
Nelze proto říci, že by bylo možné dotyčné mamince prostřednictvím nějakého konkrétního právního jednání (úkonu) zabránit ve vznášení dalších námitek, požadavků apod.   Obranou proti postupu dotyčné maminky je pouze naprostá rezistence na její neoprávněné požadavky a útoky, kterýžto postoj musí (pokud možno) zaujmout škola jako celek (tedy všichni pedagogičtí pracovníci s Vaší podporou – která je v tomto případě zcela nezbytná). Výhodou by samozřejmě bylo, pokud by se s tímto postojem školy sjednotil rovněž zřizovatel.   Nepřekročí-li jednání dotyčné maminky meze společenské únosnosti, resp. zákonnosti (pokud tedy dotyčná maminka nepřikročí například k adresným urážkám, pomluvám, výhrůžkám či jinému protiprávnímu jednání), nebude možné proti jejímu počínání nijak právně zakročit (jelikož být nespokojený, resp. stěžovat si může kdokoli a na cokoli).  

_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)


Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může učitel odmítnout přítomnost na školské radě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.