Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem studentem prvního ročníku na univerzitě. V době otevření předzápisu předmětů na letní semestr jsem si prostřednictvím univerzitního systému zapsal povinné předměty. Po zapsání mi v systému všechny "zapsané předměty" zmodraly, jako obvykle, jenom se mi nepropsaly do mého rozvrhu, čemuž jsem nepřikládal velkou důležitost, neboť jsem si myslel, že to je tím, že ještě univerzita nemá vypracovaný rozvrh předmětů.

Po skončení termínu předzápisu jsem se do systému podíval znovu a vše vypadalo stejně, což mě znejistilo, protože jsem věděl, že v tento moment to už mí spolužáci v rozvrhu zapsané měli, jenom já stále ne. Když jsem se podíval na grafický předzápis, tak "zapsané" předměty byly stále modré, což beru jako důkaz toho, že jsem je zapsal, akorát by po zahájení semestru měly zfialovět, což se nestalo, tedy stalo, ale jen u volitelného předmětu, který jsem zapsal stejným způsobem jako ty povinné. Ve finále mám ve skutečnosti zapsaný jen jeden předmět, ten volitelný.   Volal jsem na studijní oddělení, kde mi řekli, že to je všechno moje chyba, přestože jsem nebyl jediný, komu se to stalo. Prý že oni sice chybu v systému mít mohou, ale já prý na to měl času dost na to reagovat, tak ať si podám žádost děkanovi o dodatečné zapsání předmětů.   Samozřejmě času bylo dost, ale když jsem nevěděl, že k takové chybě v jejich systému může dojít, tak jsem zkrátka myslel, že to je normální a že to pak aktualizují a bude to v pořádku. Jsem naprosto zoufalý, teď je můj osud v rukách jednoho člověka, kterého vůbec neznám a vůbec netuším, jestli mé žádosti vyhoví.   Proto Vás chci požádat o radu, jaké právní kroky bych mohl uskutečnit v případě zamítnutí mé žádosti.

 

ODPOVĚĎ:
Je zapotřebí, abyste nahlédl do interních předpisů vysoké školy, kde by měla být pravidla pro dodatečné zapisování předmětů rozpracována. Platná právní úprava není natolik podrobná, aby se zabývala i takto detailní problematikou. Předpokládám však, že děkan zohlední fakt, že jste začínajícím studentem i skutečnost, že daný problém má příčinu na straně vysoké školy - není ostatně důvod, proč by mělo Vaše studium na základě administrativně-technického pochybení vysoké školy skončit.
Pakliže by děkan Vaší žádosti z nějakého důvodu nevyhověl, nezbývalo by Vám, než se bránit soudní cestou. Pro zahájení soudního řízení Vám lze doporučit využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí správního práva).
Pro všechny případy Vám doporučuji nashromáždit již nyní veškeré dostupné důkazy svědčící ve Váš prospěch (tedy snímky monitoru s tabulkou ne/přihlášených předmětů, kopie veškeré související korespondence apod.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.