Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Třídní učitelka synovi udělila třídní důtku, resp. oznámila mi přes bakaláře, cituji: "Ukládám Vašemu synovi X. Y. napomenutí třídního učitele za opuštění školní budovy před ukončením vyučování bez vědomí vyučujících.".   Můj syn vždy po dohodě se mnou jakožto rodičem opouštěl školu s mým vědomím a ze školy jsem jej vyzvedával.

Jednalo se celkem o pět případů, kdy jsem jej následně samozřejmě omluvil. Na opuštění školní budovy jsem byl upozorněn a odpověděl jsem, že budu dbát, aby informoval učitele a odevzdal omluvenku předem v souladu se školním řádem - p. učitelka třídní mi před sdělením třídní důtky sdělila toto.  
"Posílám výňatek ze školního řádu ohledně odchodů žáka před vyučováním:
h. z bezpečnostních důvodů neopouštět školní budovu před ukončením vyučování bez vědomí vyučujících. V době mimo vyučování žáci zůstávají ve škole jen se svolením vyučujících a pod jejich dohledem.
Odchod žáka z vyučování před jeho ukončením je možný pouze na základě písemné žádosti rodičů, kterou žák předloží vyučujícímu hodiny nebo třídnímu učiteli. Zákonní zástupci žáků nižších ročníků si převezmou dítě v budově školy."
Jedná se mi o to, že syn je v 9. třídě, má výborný prospěch, na vysvědčení má výborné výsledky, samé jedničky již několik let, nemá žádné kázeňské postihy, kromě tohoto případu.
Syn letos (2023) půjde na přijímačky na střední školu a tak jsem se Vás chtěl zeptat, zdali o této důtce budou také informováni na škole, kde se bude ucházet (důtka byla udělena nyní, tedy předpokládám 2. pololetí tohoto školního roku).
Jsem si vědom, že měl informovat ve školní budově před opuštěním školní budovy, přestože jsme jako rodiče potvrzovali souhlas, že může školu po vyučování, mezi dopoledním a odpoledním vyučováním opustit, jsem si vědom, že má informovat učitele. Lze s tím případně nesouhlasit nebo i přesto rozporovat? Ovlivní to synovo přijímací řízení na střední? Mockrát děkuji za Vaši pomoc. S pozdravem, Vladislav.

 

ODPOVĚĎ:
Jsem toho názoru, že sporováním uděleného napomenutí třídního učitele ničeho nedosáhnete (jelikož porušení pravidel zakotvených ve školním řádu je zřejmé). Můžete samozřejmě třídní učitelku Vašeho syna poprosit, zda by nebyla tak hodná a od udělení napomenutí neupustila (s ohledem na dosud bezproblémové fungování Vašeho syna a pokud slíbíte, že se jednalo o první a poslední takový přestupek proti školnímu řádu).
Co se týče přijimacího řízení na střední školu, můžete být bez obav - udělené napomenutí třídního učitele nemůže (resp. ani nesmí) mít na výsledek přijímacích zkoušek žádný vliv.
V této souvislosti je nutné si uvědomit, že napomenutí třídního učitele je nejnižším stupněm kázeňského opatření (jak to vyplývá z § 31/1 školského zákona ve spojení s § 17/3 písm. a) vyhlášky č. 48/2005 Sb.) - toto kázeňské opatření náleží do kategorie kázeňských opatření, která:
"... nemají právní důsledky pro žáka ..."
Udělené napomenutí třídního učitele tedy nemůže výsledek přijímacího řízení na střední školu ovlivnit, jelikož přímo ze školského zákona vyplývá, že nesmí mít pro žáka žádné právní důsledky. Váš syn tedy bude (pomocí vysvědčení) dokládat skutečnost, že má ukončené základní vzdělání (§ 54/1 a § 59/1 školského zákona), udělené kázeňské opatření však nesmí být ředitelem střední školy při posuzování výsledků přijímacího řízení zohledněno.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
vyhláška č. 48/2005 Sb. , o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Třídní důtka za předčasné opuštění školy se souhlasem rodiče - jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.