Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dovoluji si se na Vás obrátit s dotazem, jak dále postupovat, pokud nesouhlasíme s tím, že syn (žák 6. třídy ZŠ Fryčovice) dostal důtku třídního učitele za porušování školního řádu - přečin: "manipulace s elektronickou cigaretou". Vzhledem k tomu, že nebyla jeho, ani nekouřil, jen se zajímal o co jde, myslíme si, že nějaký postih je skutečně na místě, nikoli však třídní důtka.   Děkuji, Emil.

ODPOVĚĎ:
Ze znění § 31/1 školského zákona ve spojení s § 17/3 písm. b) vyhlášky o základním vzdělávání vyplývá, že důtka třídního učitele je jedním z kázeňských opatření, které nemá pro žáka právní důsledky (tzn. že neovlivňuje jeho právo nadále navštěvovat konkrétní školu).
Právě z důvodu, že důtka třídního učitele nemá pro žáka žádné právní důsledky, není v podstatě možné se proti jejímu udělení efektivně právně bránit – není tedy možné podat proti důtce třídního učitele žalobu ke správnímu soudu. Pakliže s udělením důtky třídního učitele Vašemu synovi nesouhlasíte, lze Vám doporučit doručit třídnímu učiteli (popř. rovnou řediteli školy) dopis, v němž tento nesouhlas vyslovíte a vyjádříte svůj názor.
Právní obrana proti obdržené důtce třídního učitele by přicházela v úvahu tehdy, pokud by byla neoprávněně (nedůvodně) udělenou důtkou Vašemu synovi způsobena psychická újma – nic takového však z Vašeho dotazu nevyplývá. V tomto případě by pak bylo nutné podat žalobu nikoli ke správnímu, nýbrž k civilnímu soudu.
K tomuto tématu Vás lze dále odkázat například sem:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/ruzne/nezarazene-dotazy/40730-sikana-od-reditele-skoly-a-ucitelu-jak-se-branit.html
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
vyhláška č. 48/2005 Sb. , o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.