Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám právo na vrácení školného nebo uznání druhého ročníku? 29.8.2022 měl syn udělat opravnou zkoušku a doložit, že si splnil chybějící hodiny z praxe. Zkoušku udělal, doložili jsme, že byl celé prázdniny neschopen, byl připuštěn do 3 ročníku. Škola je soukromá, byla jsem vyzvána k okamžitému zaplacení 14.000 Kč a p. ředitel chtěl, abych mu poslala písemně, že si chybějící hodiny odpracuje během září.

Těch hodin bylo 100 a tak jsem argumentovala, že to není možné ani časově zvládnout, prý nevadí - zaplaťte, napište, je to jen formalita. Zaplatila, ale napsala až po opětovném vyzvání ze strany školy.   20.9.22 jsem byla pozvána do školy, s tím že ho ve škole dál nechtějí z důvodu "průseru", který udělal na praxi v květnu 2022. Tomu všemu rozumím a respektuji rozhodnutí školy. Dokonce mi navrhli, ať ukončíme k 30.9. docházku sami, že mu nebudou dělat problémy při přestupu na další školu. Obratem jsem domluvila přestup do 3 ročníku jinam, podmínkou bylo ukončené vysvědčení z 1. a 2. ročníku. Škola mi oznámila, že vzhledem k nesplnění odpracování hodin z praxe mu 2. ročník neuznají, to chápu. Jak je tedy možné vzít peníze za 3. ročník? Asi k tomu stačí nástup do 3. ročníku s příslibem splnění odpracování hodin. Děkuji Johana.

 

ODPOVĚĎ:
Oblast soukromého vzdělávání není českým právním řádem téměř vůbec upravena. Záleží proto na tom, jak jsou práva a povinnosti nastaveny v každém konkrétním případě.
Co se týče úhrady školného za třetí ročník, záleží na tom, co je uvedeno ve smlouvě, kterou jste se soukromou školou uzavřela. Je možné (a poměrně pravděpodobné), že Vaše povinnost k úhradě školného je v této smlouvě založena již od okamžiku nástupu do dalšího ročníku – v tomto ohledu Vám doporučuji do uzavřené smlouvy nahlédnout.
Je-li tomu skutečně tak, byla jste opravdu povinna školné zaplatit, jakmile Váš syn do třetího ročníku nastoupil.
Pokud jde o „podmíněný“ nástup Vašeho syna do třetího ročníku (tedy podmínka odpracování stanoveného rozsahu praxe), doporučuji Vám obrátit se na Českou školní inspekci:
https://www.csicr.cz/cz/
a konzultovat s ní, zda je skutečně možné, aby škola pustila Vašeho syna do třetího ročníku s touto podmínkou a následně odmítala uznat absolvování druhého ročníku (když vyšlo najevo, že Váš syn tuto podmínku nesplní).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.