Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Vypověděl jsem povinné ručení u jedné pojišťovny k datu 22.5.2020 a nové uzavřel až 23.8.2020 (auto bylo tou dobou v servisu, takže jsem nejezdil a proto jsem tomu nevěnoval patřičnou pozornost). Za tu dobu mi v ČKP spočítali pokutu na 9.042 Kč (obsah motoru 2736 cm). Dá se proti tomu "výpalnému" něco dělat?

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že povinnosti uhradit Vámi zmiňované “výpalné” (zákon hovoří o “příspěvku”) se vyhnout nelze.
Dle § 1/2 písm. a) zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla musí být v případě vozidla zapsaného v registru silničních vozidel povinnost mít sjednané tzv. povinné ručení splněna po celou dobu, kdy je vozidlo zapsáno v registru silničních vozidel.
Z této povinnosti existují výjimky pouze pro případ doby, kdy bylo vozidlo v registru silničních vozidel zapsáno jako vyřazené z provozu, vyvezené do jiného státu nebo zaniklé, a doby, kdy je vozidlo odcizené.
Povinnosti uhradit ČKP vyúčtovaný příspěvek byste se proto mohl vyhnout například tehdy, pokud by se Vám podařilo ČKP prokázat, že Vaše vozidlo bylo po dobu servisu vyřazeno z provozu. Po tuto dobu totiž povinnost mít vozidlo pojištěné zaniká (jak to vyplývá z § 3/1 a z § 12/1 písm. c) zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla). Lze však vcelku pochybovat, že by se Vám to mohlo zpětně zdařit, neboť vyřazení vozidla z provozu musí být jeho vlastníkem/provozovatelem řešeno okamžitě a nikoli s několikaměsíčním zpožděním (§ 12 zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích). Pominout nelze ani skutečnost, že by se jednalo o jednání ve své podstatě podvodné.
Co se týče Vám vyúčtovaného příspěvku, je vhodné poukázat především na § 4 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle něhož (mimo jiné) platí, že:
- vlastník tuzemského vozidla a jeho provozovatel jsou společně a nerozdílně povinni zaplatit ČKP příspěvek za každý den porušení povinnosti podle (výše zmíněného) § 1/2 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla; to neplatí, bylo-li vozidlo odcizeno;
- výše příspěvku se vypočte jako součin počtu dní, kdy byla porušována povinnost mít vozidlo pojištěno, a výše denní sazby podle druhu vozidla,
- osoba povinná k zaplacení příspěvku je povinna zaplatit ČKP náklady spojené s mimosoudním uplatněním práva na příspěvek,
- výzva k zaplacení příspěvku (kterou jste, jak předpokládám, obdržel) musí obsahovat popis důvodů vzniku nároku na příspěvek, vyčíslení výše příspěvku a nákladů ČKP, lhůtu ke splnění povinnosti zaplatit příspěvek v trvání nejméně 30 dní ode dne doručení výzvy, poučení adresáta o jeho právech a povinnostech včetně možnosti doložit ČKP okolnosti vylučující vznik nároku na příspěvek a poučení o možnosti ČKP uplatnit nárok na zaplacení příspěvku a nákladů Kanceláře u soudu.
Pokud byste si chtěl ověřit správnost výpočtu výše příspěvku, bude nutné, abyste nahlédl do vyhlášky č. 205/1999 Sb. (a to ve znění vyhlášky č. 417/2017 Sb.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)
zákon č. 56/2001 Sb. , o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb.
vyhláška č. 205/1999 Sb. , kterou se provádí zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)
vyhláška č. 417/2017 Sb. , kterou se mění vyhláška Ministerstva financí č. 205/1999 Sb. , kterou se provádí zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění pozdějších předpisů

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.