Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na podzim roku 2019 jsem prodal osobní vůz slečně ze Znojma (já jsem z Kuřimi), setkání proběhlo osobně ve večerních hodinách na parkovišti v Kuřimi. Byla sepsána kupní smlouva a poskytnuta plná moc s tím, že jakmile si slečna přepíše vůz a pojištění, dá mi vědět, abych si to já mohl zrušit.

Tak se stalo o pár dní později. Asi po dvou měsících ovšem přišel na moji adresu dopis ze Znojemské policie, že byl spáchán dopravní přestupek přímo ve Znojmě (kde slečna bydlí). V tom mě došlo, že slečna nic nevyřídila, nic nepřepsala a vůz byl stále přihlášen na mě (konkrétně na moji babičku tedy). Šel jsem tedy na městský úřad v Kuřimi, odbor dopravy, kde po diskuzi s pracovnicí mě bylo doporučeno opět radši pojistit vůz a následně přímo úřad kontaktoval slečnu dopis. Bez odezvy bohužel. Dalším krokem bylo, že se nám podařilo získat SPZ vozidla a tím jsme mohli dát vůz do depozitu, aby nepřicházeli další problémy. Tím jsem mohl zrušit znovu zaplacené povinné ručení. Celou tu dobu samozřejmě slečna nereagovala na telefonáty ani dopisy od městského úřadu. Po uvedení vozidla do depositu jsem si myslel, že už je vše vyřešeno, vůz je nepojízdný, bez SPZ. Nicméně teď v červnu jsem obdržel dopis z pojišťovny o zpětném uhrazení povinného ručení za dobu, kdy to slečna měla zaplatit/přihlásit (cca 70 dní). Už jsem za slečnu platil pokutu 500 Kč, teď mě vyzývají o zaplacení dalších téměř 4.000 Kč za výše uvedené povinné ručení. Samozřejmě adresu, kontakt a jméno slečny mám k dispozici i všechny důkazy. Jak takovou situaci vyřešit? Zaplatit a podat na osobu trestní oznámení? Děkuji vám.

 

ODPOVĚĎ:
Můžete podat trestní oznámení (a to na kterékoliv pobočce Policie ČR), policie následně prošetří, zda se tato slečna nedopustila nějakého trestného činu.
Co se týká doplatku pojištění, zde doporučuji toto zaplatit, jelikož byl vůz stále psaný na Vás (Vaši babičku), s tím, že následně můžete všechny částky (včetně pokut) soudně vymáhat po slečně. Té doporučuji zaslat písemnou předžalobní výzvu (vzor zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014).
Ve výzvě popište celou situaci, upozorněte ji na skutečnost, že porušila své povinnosti ze smlouvy (vůz přepsat, pojistit, že jste za ni platil pokutu...) a požadujte úhradu takto zaplacených částek ve lhůtě ne kratší 7 dnů. Výzvu zašlete alespoň doporučenou poštou. Jestliže slečna nebude na výzvu reagovat, můžete se obrátit na civilní soud a domáhat se uhrazení částek soudní cestou před civilním soudem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.