Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dubnu 2015 jsem uzavřel pojištění ušlého výdělku z důvodu pracovní neschopnosti u pojišťovny Allianz. 27.9.2019 jsem onemocněl a nastoupil na nemocenskou a 15.1.2020 obdržel výpověď pojištění, kde není uveden důvod. Během pracovní neschopnosti jsem prodělal dvě operace, z nichž  jedna se z důvodu koronavirové infekce posunula.

Výplata pojistného plnění bylo ukončeno ke dni 15.3.2020. Tímto prosím o radu, zda se jedná o zákonný postup pojišťovny, či nikoli. Děkuji za odpověď. S pozdravem Karel.

 

ODPOVĚĎ:

Je pravdou, že pojišťovna se mohla obtěžovat sdělit Vám, když už ne důvod, tak alespoň ustanovení pojistných podmínek či občanského zákoníku, dle něhož předmětné připojištění vypověděla.
Z tohoto důvodu Vám doporučuji obrátit se písemně na pojišťovnu (e-mail postačí) s dotazem, dle jakého ustanovení pojistných podmínek/občanského zákoníku k výpovědi připojištění došlo. Nyní se lze pouze domnívat, že pojišťovna postupovala dle § 2807 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Je-li pojištění ujednáno s běžným pojistným, zaniká pojištění na základě výpovědi pojistitele nebo pojistníka ke konci pojistného období ..."
Je téměř jisté, že skutečnou pohnutkou pojišťovny byl samozřejmě Váš zdravotní stav, který byl pojistnou událostí a důvodem pro vyplácení pojistného plnění. Aby se pojišťovna vyhnula dalšímu placení pojistného plnění z tohoto připojištění, využila blížícího se konce pojistného období a připojištění vypověděla.
Až obdržíte od pojišťovny nějakou uspokojivou odpověď, můžete svůj dotaz doplnit.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.