Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Autonehoda 24.12.2018 - najela jsem při předjíždění přes plnou čáru do auta, které odbočovalo doleva na vedlejší silnici a mělo zapnutý blinkr doleva. Bylo už hodně najeté, nabrala jsem ho do boku a posunula na levý chodník. Mezi námi jelo ještě jedno auto, kterému se nic nestalo, pokračovalo dál ve své jízdě, měl kameru, máme záznam. Obě auta zničená, zábradlí u silnice také. Z jakého povinného ručení se bude hradit škoda? Z mého, nebo z toho co jsem nabourala? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu předpokládám, že za viníka předmětné autonehody jste byla (či budete) označena Vy. V takovém případě by měla být vzniklá škoda hrazena z Vašeho povinného ručení.

Dle § 6/1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla se tzv. povinné ručení vztahuje na každou osobu, která je povinna nahradit újmu způsobenou provozem vozidla uvedeného v pojistné smlouvě.

Vzhledem k tomu, že újmu (škodu) jste způsobila Vy, a to při provozu silničního motorového vozidla (neboť jste zavinila autonehodu, při níž tato škoda vznikla), a jste tudíž povinna k její náhradě, měla by být vzniklá škoda hrazena z Vašeho povinného ručení.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dopravní nehoda způsobená odbočujícím vozidlem v protisměru umístěným příliš daleko přes středovou čáru na vozovce, silnici
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.