Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S aktuální zkušeností otce žáka třetí třídy bych Vás velmi rád poprosil radu a o odpověď na dvě otázky:
1) Je eticky a právně v pořádku, aby žáci po zvonění před příchodem učitele stáli na svých místech? Nemyslím, aby vstali, když učitel vejde, ale aby stáli od zvonění na hodinu až do příchodu učitele (má to zajistit zklidnění žáků před vyučováním)?

2) Je eticky a právně v pořádku, aby žáci museli držet službu, jejíž náplní je dohled nad chováním ostatních? Konkrétně, když vyhodnotí, že se někdo v kolektivu nechová tak, jak předepisují pravidla, zapíší jej a informaci předají učiteli. Tato služba se mění po dvojici každý týden. Děkuji Vám za odpověď. Cyril.

 

ODPOVĚĎ:
Byť pokládáte dvě otázky, je možné odpovědět na obě v podstatě stejně.
Zdržím se posuzování etické problematiky, jelikož se necítím být k tomuto povolán (svůj dotaz jste ostatně vznesl v rámci právní, nikoli etické poradny).
Co se týče právního hlediska, považuji Vámi popsané pokyny pro žáky za zcela legitimní - tedy jsoucí v souladu s platnou právní úpravou. V tomto ohledu je vhodné nahlédnout do školního řádu, v němž může být tato problematika řešena. Konkrétně dle § 30/1 písm. a) a zejména b) školského zákona upravuje školní řád:
"a) podrobnosti k výkonu práv a povinností ... žáků... ve škole ... a podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů se zaměstnanci ve škole ...
b) provoz a vnitřní režim školy ..."
Mezi základní povinnosti žáků pak dle § 22/1 písm. b) a c) školského zákona patří:
"b) dodržovat školní ... řád ...
c) plnit pokyny pedagogických pracovníků škol ... vydané v souladu s právními předpisy a školním ... řádem."
Pravidla zakotvená ve školním řádu samozřejmě nemohou omezovat (usměrňovat) žáky nad nezbytnou míru, popř. nesmí obsahovat taková pravidla, která by porušovala platnou právní úpravu, jejichž důsledkem by bylo dotčení lidské důstojnosti žáků apod. Stejně tak pokyny vydávané pedagogickými pracovníky nesmí jít nad rámec školního řádu a platné právní úpravy.
Dle mého názoru nejsou Vámi popsané pokyny ani v rozporu s platnou právní úpravou, ani se nedotýkají lidské důstojnosti žáků. Jedná se toliko o jednoduchá pravidla jejichž cílem je uvyknout žáky na disciplínu (alespoň to předpokládám).
Máte-li pochybnost o souladnosti těchto pravidel s platnou právní úpravou, můžete se v této věci obrátit na dozorový orgán, kterým je Česká školní inspekce:
https://www.csicr.cz/cz/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.