Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně omylem zastavěného pozemku naší garáží, který je ve vlastnictví SPÚ (0,95 m 3,5 m). Pozemek (úzký pruh podél plotu výměra 53m2) máme trvale pronajatý. Ve chvílí, kdy se toto nedopatření stalo jsme zažádali SPÚ o odkup pozemku. SPU provedl odhad (trval 2 roky) a v únoru 2023 ho ocenili na takřka 700.000 Kč.

Můj dotaz na vás zní, zda existuje nějaká možnost odkupu jen části tohoto pozemku, buď pouze omylem zastavěné části, nebo případně poloviny, kde je vchod a 2 vjezdy na naší zahradu? Děkuji Bronislav.

 

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu usuzuji, že na Váš případ by mohl být aplikován institut tzv. přestavku. Konkrétně dle § 1087 občanského zákoníku platí, že:
"Zasahuje-li trvalá stavba zřízená na vlastním pozemku jen malou částí na malou část cizího pozemku, stane se část pozemku zastavěného přestavkem vlastnictvím zřizovatele stavby; to neplatí, nestavěl-li zřizovatel stavby v dobré víře.
Kdo stavěl v dobré víře, nahradí vlastníku pozemku, jehož část byla zastavěna přestavkem, obvyklou cenu nabytého pozemku."
Za "malou část" pozemku, která může být přestavkem zastavěna, se obvykle považuje cca 5% tohoto pozemku. Pokud jste zastavěli přibližně 3,5 m2 z celkových 53 m2, bylo by možné usuzovat, že o malou část tohoto pozemku se stále ještě jedná. Druhou podstatnou podmínkou je zastavění části sousedního pozemku v dobré víře - při výstavbě garáže na části sousedního pozemku jste se tedy museli upřímně domnívat, že stavíte na pozemku vlastním (muselo tedy jít o omyl, o němž se v dotazu zmiňujete).
Na vlastníka pozemku se můžete písemně obrátit a sdělit mu, že dle Vašeho názoru došlo v tomto případě k přestavku (ve smyslu výše citovaného ustanovení občanského zákoníku), tzn. že jste se stali vlastníky zastavěné části sousedního pozemku, a to přímo ze zákona. Vlastníkovi sousedního pozemku nabídněte zaplacení obvyklé ceny části sousedního pozemku, která byla zastavěna přestavkem. Přistoupí-li vlastník sousedního pozemku na tento Váš návrh, zaplatíte mu obvyklou cenu zastavěné části pozemku a sepíšete s ním souhlasné prohlášení (o tom, že jste se stali vlastníky zastavěné části pozemku - která musí být samozřejmě geometricky zaměřena) - toto souhlasné prohlášení bude následně nutné vložit do katastru nemovitostí.
Pokud by vlastník sousedního pozemku Váš návrh odmítl, bylo by nutné obrátit se v této věci na soud. Buď budete moci vyčkat, až se po Vás bude vlastník sousedního pozemku domáhat odstranění té části garáže, která přesahuje na jeho pozemek, anebo můžete být aktivní a obrátit se na soud sami, a to s tzv. určovací žalobou - jejím prostřednictvím budete požadovat, aby soud rozhodl (určil), kdo je vlastníkem zastavěné části sousedního pozemku. Pro přípravu žaloby, resp. pro zastupování v rámci soudního řízení Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.