Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz spíše ze zvědavosti. Je sezona plesů a s plesy se samozřejmě pojí i tomboly. Jednu kavárnu jsem viděla už několikrát, přičemž pokaždé darují pouze pár dárkových košů s produkty jiných značek, které s kavárnou nemají nic společného a kavárna je standardně nenabízí (myšleno třeba brambůrky Bohemia, šampaňské Moet, balení Red bullů atd.) a kavárna na koš jenom nalepí svoje logo a předávají to jako svůj dar.

Přijde mi to trošku neetické ze strany kavárny, protože společnosti většinou věnují své produkty do tomboly za účelem reklamy a zviditelnění se, tato kavárna pouze zneužívá jména jiných značek. Má otázka ovšem zní jestli je to právně v pořádku?

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru se jedná o počínání právně nezávadné. Žádný právní předpis totiž nezakotvuje povinnost věnovat do tomboly pouze vlastní výrobky, resp. žádný právní předpis nezakazuje věnování běžného spotřebního zboží jiných výrobců. Pakliže by tombolu sponzorovala například automobilka či zbrojovka, nikdo by patrně neočekával, že tyto podniky přispějí novým automobilem či samopalem.
Bylo by sice možné uvažovat o tom, zda se nemůže jednat o nekalosoutěžní jednání (a to například klamavé označení zboží nebo služby či parazitování na pověsti dle § 2978 a § 2982 občanského zákoníku), dle mého názoru však nejsou splněny všechny znaky skutkových podstat nekalosoutěžního jednání.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.