Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bohužel řeším závažný problém šikany ze strany učitele školy. Nejen, že syna neustále ponižuje před spolužáky, že je neschopný, neumí mluvit atd. , ale také na něj řve, vydírá ho, že dostane 2 z chování, za to že nemá hodiny omluvené od lékaře, ale ode mne, že ho nenechá nastoupit do 5. třídy, ačkoli jeho známky jsou 1-3.

Ale již vydírá i dlouhodobě mě, několika zprávami týdně, kde o mne a mé výchově špatně mluví, vydírá mne OSPODEM, sebráním syna a další, ačkoli s OSPODEM jsem v kontaktu, navštívili nás i doma, neshledali problém, dětskou doktorku znám již 27 let, také žádný problém, učitel o mne neustále šíří pomluvy, všude jsem prokázala opak. Ředitel slíbil, že jeho zprávy budou podléhat cenzuře a že s ním celou situaci bude řešit. Pan učitel ví, že mi před rokem zemřel novorozený syn, a takto mě neustále vydírá. Už je to opravdu neúnosné, k ostatním dětem se chová podobně. Syn se učitele bojí a začal kvůli němu koktat. Mohu se v takovémto případě obrátit na PČR s trestním oznámením či na Krajský úřad? Kde všude je možné najít dovolání? PS: po zprávě v příloze mi psal Ředitel, že to bude ihned řešit, ale pořád se to opakuje a to mě pan učitel ani nezná a viděl mě jen na třídních schůzkách. Neustále tvrdí všude možně, že se se synem neučíme, i když se učíme každý den přes aplikaci didakta, ke které má přístup ředitel. Ředitel také slíbil synovi, ať se nebojí, že není důvod, aby opakoval ročník. Děkuji s pozdravem Trefná.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsané chování dotyčného učitele může naplňovat skutkovou podstatu přestupku proti občanskému soužití. Konkrétně dle § 7/1 písm. a) zákona o některých přestupcích se fyzická osoba dopustí přestupku tím, že:
„jinému ublíží na cti tím, že ho zesměšní nebo ho jiným způsobem hrubě urazí“
Popřípadě dle § 7/1 písm. c) bodu 3. a 4. zákona o některých přestupcích se fyzická osoba dopustí přestupku tím, že úmyslně naruší občanské soužití tak, že:
„se vůči jinému dopustí schválnosti, nebo
se vůči jinému dopustí jiného hrubého jednání“
Za spáchání těchto přestupků je možné uložit pokutu do 10.000,- Kč (první citovaný případ) nebo 20.000,- Kč (druhý případ). V této věci se proto můžete obrátit na obecní/městský úřad (resp. na jím zřízenou přestupkovou komisi) a podat zde podnět k zahájení přestupkového řízení.
V této věci se můžete dále obrátit (což Vám doporučuji učinit v první řadě) na zřizovatele předmětné školy, stejně jako na Českou školní inspekci:
https://www.csicr.cz/cz/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.