Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera k 1. pololetí školního roku 2022/2023 dostala rozhodnutí o prodloužení klasifikace. Nicméně teď, 20.2.2023 dostala vysvědčení, kde je téměř ze všech předmětů neklasifikována. Slučuje se toto se školským zákonem? Dcera je hodně nemocná a škola se snaží, aby přešla na jinou školu.

ODPOVĚĎ:
V dotazu zmiňujete „rozhodnutí o prodloužení klasifikace“ – takový pojem však školský zákon nezná. Ze znění dotazu usuzuji, že máte na mysli určení náhradního termínu pro hodnocení žáka na konci prvního pololetí. Konkrétně dle § 52/2 školského zákona platí, že:
„Nelze-li žáka hodnotit na konci prvního pololetí, určí ředitel školy pro jeho hodnocení náhradní termín, a to tak, aby hodnocení za první pololetí bylo provedeno nejpozději do dvou měsíců po skončení prvního pololetí. Není-li možné hodnotit ani v náhradním termínu, žák se za první pololetí nehodnotí. “
Z tohoto ustanovení školského zákona jasně vyplývá, že nastane-li situace, že žáka není možné na konci prvního pololetí hodnotit z jednoho či více předmětů (například pro vysokou absenci), vzniká řediteli školy zákonná povinnost stanovit tomuto žákovi náhradní termín pro jeho hodnocení - a to tak, aby hodnocení za první pololetí bylo provedeno nejpozději do dvou měsíců po skončení prvního pololetí (tzn. do konce měsíce března daného školního roku).
Nárok na stanovení termínu náhradního hodnocení tedy vzniká žákovi přímo ze zákona (není zapotřebí, aby o stanovení tohoto termínu zákonný zástupce žádal). Stejně tak vzniká žákovi – přímo ze zákona – nárok na provedení náhradního hodnocení.
Pokud tedy ředitel školy stanovil Vaší dceři termín pro provedení jejího náhradního hodnocení, přičemž následně (ještě před realizací tohoto náhradního hodnocení) vystavil Vaší dceři vysvědčení, postupoval dosti pravděpodobně v rozporu se školským zákonem.
V souvislosti s výše uvedeným je vhodné poukázat na § 52/4 školského zákona, dle něhož platí, že:
„Má-li zákonný zástupce žáka pochybnosti o správnosti hodnocení na konci prvního nebo druhého pololetí, může do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o hodnocení prokazatelně dozvěděl, nejpozději však do 3 pracovních dnů ode dne vydání vysvědčení, požádat ředitele školy o přezkoumání výsledků hodnocení žáka; je-li vyučujícím žáka v daném předmětu ředitel školy, krajský úřad. Pokud není dále stanoveno jinak, ředitel školy nebo krajský úřad nařídí komisionální přezkoušení žáka, které se koná nejpozději do 14 dnů od doručení žádosti nebo v termínu dohodnutém se zákonným zástupcem žáka. Česká školní inspekce poskytne součinnost na žádost ředitele školy nebo krajského úřadu. “
Výše citovaná ustanovení školského zákona se vztahují k základnímu vzdělávání. Pokud Vaše dcera navštěvuje střední školu (což z dotazu není možné dovodit), je relevantní § 69/5 a 9 školského zákona (který obsahuje prakticky stejná pravidla).
V této souvislosti se tak můžete obrátit na ředitele školy a žádat vysvětlení jeho postupu (resp. vznést požadavek na přezkoumání klasifikace Vaší dcery na obdrženém vysvědčení), můžete se rovněž obrátit na místně příslušný krajský úřad, popřípadě i na Českou školní inspekci:
https://www.csicr.cz/cz/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.