Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželce zemřela před Vánoci máma, tedy moje tchyně. Tchán je "ležák" v LDN. Má ještě bratra, který je zdravotně a i mentálně postižen. Rodiče mají rodinný dům a asi 2,5 ha pozemku, vč. kousku lesa. Bratr má zažádáno o umístění do "chráněné dílny" tedy do ústavu. Prozatím jestli se to dá tak nazvat je správcem nemovitosti, ale správu elektrické energie jsme si s manželkou převedli na sebe, aby jsme se vyhnuli případným nedoplatkům.

Tchán ještě vlastní automobil. Automobil a po umístění bratra v ústavu i celou nemovitost by manželka chtěla co nejdříve prodat, aby se předešlo nastěhování závadových osob. Tchán není schopen úředního jednání mimo LDN, tedy jedině v zastoupení. Zajímalo by nás, jak máme postupovat. V současné době se hlavně jedná o tchánův automobil, neboť má manželka signály, že by ho chtěl její bratr prodat bez jejího vědomí. Pokud vím, tak bratr je sice mentálně postižen, ale z největší pravděpodobnost není zbaven svéprávnosti. Děkuji předem za odpověď Oleg.

 

ODPOVĚĎ:
Pakliže Vaše tchýně odešla před Vánocemi, nepředpokládám, že je již řízení o pozůstalosti zcela ukončeno, s velkou pravděpodobností byl již pověřen soudem soudní komisař (notář), který má povinnost provést řízení o pozůstalosti.
Pokud byl Váš bratr povolán za správce pozůstalosti, což není jednoduchým krokem, protože je nutné, aby existoval notářský zápis, ve kterém zůstavitel povolává (jmenuje) správce pozůstalosti, který se správy ujme v okamžiku smrti zůstavitele, pak by měl majetek pouze spravovat za tím účelem, aby nevznikla na majetku újma, nikoliv prodávat. Samozřejmě prodej v řízení o pozůstalosti vyloučen není, je však nutné dodržet nespočet podmínek, kdy jednou z nich je prodejem v dražbě, kterou zajišťuje soudní komisař (notář). Pokud by bratr prodal věc během řízení nemovitosti, nebyl by prodej účinný. Rovněž předpokládám, že předmětné auto je oficiálně ve vlastnictví zůstavitelky a případný převod auta na nabyvatele by nebyl legálně možný.
V platné právní legislativně již nelze fyzickou osobu zbavit svéprávnosti tak, jak tomu bylo před rokem 2014, nyní lze osobu pouze omezit ve svéprávnosti a omezení ve svéprávnosti není absolutní. Soud po určité době ex offo přezkoumá fyzickou osobu, kterou dříve ve svéprávnosti omezil.
Doporučuji vše konzultovat s notářem, který má na starosti řízení o pozůstalosti. V případě Vašeho tchána doporučuji, aby se Vaše manželka, pokud o to stojí, stala jeho opatrovnicí tj, aby k místě a věcně příslušnému soudu podala návrh na jmenování opatrovníka.
Obecná rada však je - vše diskutovat a oznamovat soudnímu komisaři.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.