Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

ČEZ mi zamítl připojit FVE, přesto že mi v předběžné konzultaci slíbil povolení udělit. Nyní mám FVE na střeše a nevím jak dál postupovat. Dle podmínek jsem nechal vyměnit venkovní i vnitřní rozvaděč a konzultoval jsem připojení na ERU. Máme na střeše rodinného domku již jednu FVE od roku 2009 (výkon 5 kW) a nyní chceme připojit druhou o výkonu 9,9 kW, kterou nám již firma na střechu namontovala.

Na ERU jsme dle domluvy požádali o změnu licence - přidání zdroje (viz níže).   Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat dál?
"Vážená paní X,
v níže uvedeném textu vycházím z toho, že nová FVE bude připojena v rámci totožného odběrného místa. Pokud by to bylo jinak, kontaktujte mě, odpověď bych upřesnil."
"Pokud již máte licenci na výrobu elektřiny a požadujete pouze přidat další provozovnu, je potřeba podat žádost o změnu licence (formulář s označením C1), kde předmětem změny bude přidání nové provozovny. Správní poplatek za změnu licence je 1000 Kč.
Metodický návod, formuláře a další informace naleznete na webu ERÚ na adrese - http://www.eru.cz/cs/licence/informace-pro-zadatele.
Dokud nebude fyzicky elektrárna existovat, není vhodné žádat o změnu licence, protože je potřebné splnit výše uvedené podmínky.
Ing. Novák
vedoucí oddělení správy licencí
Oddělení správy licencí
Energetický regulační úřad
Přeji Vám pěkný den. Mojmír.

 

ODPOVĚĎ:
Nemyslím si, že by bylo vhodné založit Vaší argumentaci na tvrzení, že společnost ČEZ Vám připojení k distribuční soustavě přislíbila – jelikož k ničemu takovému nedošlo.
Ve Vámi postoupeném dokumentu společnost ČEZ vždy důsledně uvádí, že se jedná pouze o nezávaznou konzultaci, jejíž výsledek se vztahuje k aktuálnímu stavu (který se může v budoucnosti změnit). Stručná citace:
„S ohledem na aktuální stav distribuční soustavy lze zařízení dle Vámi zadaných parametrů připojit …
Toto vyjádření má pouze informativní a nezávazný charakter a nevzniká s ním rezervace příkonu/výkonu, ani příslib konkrétního způsobu připojení …
'Žádost o připojení bude komplexně vyhodnocena s ohledem na konkrétní obsah a podklady žádosti, jakož i s ohledem na aktuální stav elektrizační soustavy v době vyřizování žádosti o připojení … Upozorňujeme, že v průběhu času může docházet ke změnám, které ovlivňují možnosti připojování zařízení k distribuční soustavě. Toto vyjádření nijak nepředjímá, jakým způsobem bude žádost o připojení vyřízena, a ani nemůže zakládat legitimní očekávání zákazníka, že se zákazníkem jako žadatelem bude uzavřena smlouva o připojení, resp. budoucí smlouva o připojení. “
Společnost ČEZ v zamítavém dopise sdělila, že překážkou o Vaše připojení je § 25/10 písm. a) energetického zákona. Dle tohoto ustanovení je provozovatel distribuční soustavy povinen:
„každému, kdo požádá o připojení k distribuční soustavě, stanovit podmínky a termín připojení a umožnit distribuci elektřiny každému, kdo o to požádá, je připojen a splňuje podmínky připojení a obchodní podmínky stanovené Pravidly provozování distribuční soustavy, s výjimkou případu prokazatelného nedostatku kapacity zařízení pro distribuci nebo při ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy nebo přenosové soustavy“
V současné chvíli Vám proto doporučuji vyžádat si na společnosti ČEZ uvedení konkrétních důvodů (podložených čísly), které brání ve Vašem připojení. Společnost ČEZ by Vám tudíž měla prokázat, že v současné chvíli je kapacita zařízení pro distribuci nedostatečná, resp. že kapacita zařízení distribuční soustavy - na napěťové hladině, k níž žádáte své zařízení připojit - je v daném místě a čase zcela vyčerpána.
Získáte-li od společnosti ČEZ tyto údaje, budete se moci obrátit na dozorový orgán, kterým je Energetický regulační úřad:
https://www.eru.cz/
a požádat ho o přezkoumání pravdivosti/relevantnosti těchto údajů. Energetický regulační úřad je rovněž dle § 20e písm. c) zákona o ochraně spotřebitele povolán k mimosoudnímu řešení sporů mezi klienty a provozovateli distribuční soustavy – prostřednictvím tohoto úřadu byste se proto mohl pokusit spor se společností ČEZ vyřešit. Vyjde-li nicméně najevo, že překážka dle výše citovaného ustanovení energetického zákona je skutečně dána, nebudete ve sporu úspěšní.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
zákon č. 634/1992 Sb. , o ochraně spotřebitele

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.