Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně dětských kroužků v rámci spolku. Máme v malé obci založený spolek, v rámci kterého jsme založili několik dětských zájmových kroužků - fotbalový, stolní tenis, tancování a pohybový kroužek. Žádný z kroužků není soutěžní - neúčastníme se žádných soutěží - např. při FAČR nebo stolní tenis. Kroužky vedou lidi z dané vesnice, kteří jsou členy spolku, ale nejsou v něm zaměstnáni.

Kroužky vedou dobrovolně bez honoráře. Chtěl jsem se zeptat, jestli a jaké jsou požadavky, které tito lidé musí splňovat. Zda musí mít nějaké školení či kurz apod. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Vámi zmiňované dětské kroužky jsou organizovány spolkem, nejedná se o zájmové vzdělávání (ve smyslu § 111 a násl. školského zákona). Z tohoto důvodu se domnívám, že vedoucí Vámi zmiňovaných dětských kroužků nemusí mít žádné pedagogické vzdělání. Absolvování pedagogického minima, popř. nějakého kurzu zaměřeného na vedení dětských kolektivů v rámci mimoškolní organizované činnosti může být samozřejmě výhodou, nemyslím si však, že by se jednalo o povinnost.
Je rovněž nutné přihlédnout k právním předpisům regulujícím oblast hygieny. Zákon o ochraně veřejného zdraví se v této souvislosti primárně věnuje zotavovacím akcím pro děti, školám v přírodě a dětským táborům. V § 12 zákona o ochraně veřejného zdraví se nicméně hovoří o „jiných podobných akcích pro děti“, a to konkrétně následovně:
„Při organizovaném pobytu dětí v počtu menším nebo po dobu kratší, než stanoví § 8 odst. 1, s výjimkou akcí pořádaných pro děti v poměru rodinném a obdobném, musí osoba, která akci pořádá, zajistit hygienicky nezávadný stav zařízení, zásobování akce pitnou vodou v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem pro zotavovací akce a účast pouze fyzických osob, které splňují podmínky stanovené v § 10 odst. 1 a 3. “
Toto ustanovení se tedy vztahuje na všechny organizované akce pro děti, kterých se účastní méně než 30 dětí a trvají po dobu 5 dní nebo méně. Do této skupiny tak lze zařadit i Vámi zmiňované dětské kroužky.
Dle výše citovaného ustanovení se tedy mohou „jiných podobných akcí pro děti“ účastnit pouze takové fyzické osoby, které splňují podmínky stanovené v § 10/1 a 3 zákona o ochraně veřejného zdraví. Dle těchto ustanovení konkrétně platí, že:
„Fyzické osoby činné při škole v přírodě nebo zotavovací akci jako dozor nebo zdravotník musejí být k této činnosti zdravotně způsobilé.

Fyzické osoby činné při stravování musí splňovat požadavky stanovené pro výkon činností epidemiologicky závažných (v § 19 odst. 2 a odst. 3 větě první). Při prověřování znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví postupuje příslušný orgán ochrany veřejného zdraví podle § 19 odst. 3. “
Dle znění dotazu předpokládám, že v rámci Vámi zmiňovaných kroužků není dětem zajišťováno stravování – na vedoucí těchto kroužků by se proto měl vztahovat pouze prvý odstavec – tedy požadavek na doložení zdravotní způsobilosti.
Posouzení zdravotní způsobilosti a vydání lékařského posudku zajišťuje registrující praktický lékař, jak to vyplývá z § 10/2 zákona o ochraně veřejného zdraví:
„Zdravotní způsobilost posuzuje a lékařský posudek vydává registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost. Tento posudek má platnost 2 roky od data vystavení, pokud během této doby nedošlo ke změně zdravotní způsobilosti fyzické osoby …“
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
zákon č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.