Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych zakoupil doménu s názvem obce a umístil na ni svoji webovou prezentaci, určenou primárně jako informační kanál pro turisty a občany obce s tím, že bych později nabízel i vyhrazenou část plochy pro reklamu místních podnikatelských nebo zájmových subjektů. Chci se zeptat, zda je takové jednání z právního hlediska v pořádku.

Obec má v názvu dvě slova. Oficiální webové stránky obce jsou ve formátu www.nazevobce.cz a já bych rád zaregistroval doménu s pomlčkou, tedy www.nazev-obce.cz, protože tato doména je stále k dispozici. V krajním případně bych rád použil i verzi www.mesto-nazev-mesta.cz. Děkuji za odpověď a přeji pohodový zbytek dne. Miloš.

 

ODPOVĚĎ:
Nemohu říci, že by byl Váš záměr z právního hlediska zcela v pořádku, resp. registrací některé z Vámi uváděných domén budete podstupovat riziko zahájení tzv. doménového sporu – v jehož rámci by se po Vás obec mohla domáhat zejména převodu této domény.
Je nutné si uvědomit, že název obce (§ 27/1 zákona o obcích) představuje běžný název právnické osoby (§ 132/1 občanského zákoníku), který používá srovnatelné právní ochrany. V této souvislosti je nezbytné poukázat především na § 135/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Právnická osoba, která byla dotčena zpochybněním svého práva k názvu nebo která utrpěla újmu pro neoprávněný zásah do tohoto práva, nebo které taková újma hrozí, zejména neoprávněným užitím názvu, se může domáhat, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. “
Tzv. doménové spory vedené obcemi a městy, a to právě ve věci domén neoprávněně užívajících názvy těchto obcí a měst, nejsou ničím novým. O tomto tématu získáte cenné informace zde:
https://www.pravoit.cz/novinka/domeny-mest-a-obci
(článek je sice psaný ještě dle dřívější právní úpravy, je nicméně použitelný I dnes (20.02.2023) ). Další informace o doménových sporech a možnostech jejich řešení naleznete například zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/spory-o-domenova-jmena-91921.html
nebo zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/mimosoudni-reseni-sporu-o-domenova-jmena-cz-114051.html
popřípadě zde:
https://www.epravo.cz/top/aktualne/rychle-snadne-a-efektivni-reseni-sporu-o-domenova-jmena-114415.html
Registrace Vámi zmiňované domény je tedy možná, budete však podstupovat riziko, že obec se po Vás bude v budoucnu domáhat například převodu této domény (a to případně i soudní cestou – s tím, že v případě Vašeho procesního neúspěchu budete nucen nahradit obci jí vzniklé náklady).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.