Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaké konkrétní vzdělání či kvalifikaci musí mít soudní znalec, aby mohl vydat znalecký posudek v oboru psychologie dítěte (Konkrétně psychologické vyšetření dítěte, posouzení svěření do péče, vyjádření se ke školní docházce).   Musí to být znalec v oboru zdravotnictví, klinická psychologie a pedopsychologie? Nebo to může být i znalec v oboru školství a kultura, pedagogická, sociální a personální psychologie?

Kde konkrétně lze dohledat, jaké vzdělání a jaký zapsaný obor má mít soudní znalec, který se takto u soudu o dítěti z psychologického hlediska vyjadřuje? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že znalec z oboru klinická psychologie se bude moci k Vámi zmiňovaným otázkám vyjádřit v každém případě. Má-li se znalecký posudek týkat svěření dítěte do péče některého z rodičů a jeho školní docházky, mohl by být k vypracování znaleckého posudku kvalifikovaný i psycholog - znalec, kterého uvádíte na druhém místě. Na tento dotaz by Vám nicméně zasvěceněji odpověděl právě psycholog.
Co se týče povinného vzdělání znalců, je nutné - v obecné rovině - vyjít z § 8 zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech, který zakotvuje základní požadavky na odbornou způsobilost znalců.
Odpověď na svůj dotaz (tedy zcela konkrétní požadavky na vzdělání/kvalifikaci znalců z jednotlivých znaleckých oborů) pak naleznete v příloze č. 2 vyhlášky č. 505/2020 Sb. , kde je zakotvena minimální úroveň odborné kvalifikace (vzdělání) pro výkon znalecké činnosti v jednotlivých znaleckých oborech.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 254/2019 Sb. , o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech
vyhláška č. 505/2020 Sb. , kterou se stanoví seznam znaleckých odvětví jednotlivých znaleckých oborů, jiná osvědčení o odborné způsobilosti, osvědčení vydaná profesními komorami a specializační studia pro obory a odvětví

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.