Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem studentem medicíny a zároveň mám v plánu začít souběžně studovat adiktologii a aktuálně mám v kartě zanesené (alespoň co já vím) dg. : depresivně-úzkostné poruchy a chronického únavového syndromu (asi to není důležité, ale veškerá léčiva, které pobírám je Bupropion a Trazodon) a velmi mě vyděsila vyhláška zmíněná v předmětu.

K psychiatrovi docházím pravidelně, dle domluvy, spolupracuji, můj lékař mě velmi podporuje za pronásledováním mého životního snu a díky nedávné psychoterapeutické události se cítím prakticky zdravě. Spíše ani ne prakticky, ale naprosto zdravě. Mám chuť do života, chci se snažit apod. Jinými slovy přestal jsem mít klinicky významné symptomy, ovšem obávám se, že při vysazení léčiv by se můj stav zhoršil, takže se ještě necítím na to abych s panem doktorem začal řešit, že jsem vyléčen. Když jsem se hlásil na medicínu, tak můj psychiatr se musel vyjadřovat mému obvodnímu lékaři, zda-li je přesvědčen o mé způsobilosti a jak jsem již naznačil, tak jsem dle něj způsobilý. Má otázka je, jestli podle Vašeho právnického názoru i přes tohle vše jsem (čistě hypoteticky, vím, že nemůžete dávat přímé soudy, ale za předpokladu, že veškeré informace co jsem vám předal jsou "100% pravdivé a úplné") způsobilý k výkonu povolání zdravotníka jak na pozici lékaře a/nebo adiktologa? Případně byl bych kdybych zapracoval na vysazení léčiv a doktorem bych byl uznán za vyléčeného? Děkuji za odpověď. Leo.

 

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že svůj dotaz jste neadresoval tomu pravému – otázku, zda byste mohl být uznán zdravotně způsobilým pro výkon povolání lékaře či adiktologa, je nutné položit poskytovateli pracovnělékařských služeb, nikoli právníkovi.
Pokusím se nicméně alespoň o určitý – samozřejmě medicínsky laický - náhled na Vámi popsaný případ. Podmínky zdravotní způsobilosti jsou stejné pro lékaře i nelékařské zdravotnické pracovníky – například adiktology (jak to vyplývá z § 1 a § 2 vyhlášky č. 271/2012 Sb.).
V části A přílohy vyhlášky č. 271/2012 Sb. jsou vyjmenovány nemoci, stavy nebo vady, které vylučují zdravotní způsobilost posuzované osoby k výkonu povolání, a současně způsobují zdravotní komplikace nebo odchylky negativně ovlivňující bezpečné poskytování zdravotních služeb. V rámci tohoto seznamu jsem narazil na písm. c) bod 2. , který zní:
„neléčené, recidivující nebo chronické poruchy nálady, a to

depresivní epizoda …“
Nejsou-li nicméně Vaše depresivní stavy recidivující nebo chronické (to, že Vaše onemocnění je léčené, vyplývá ze znění dotazu), neměla by se na Vás tato položka vztahovat.
V části B přílohy vyhlášky č. 271/2012 Sb. jsou vyjmenovány nemoci, stavy nebo vady, které omezují zdravotní způsobilost posuzované osoby k výkonu povolání a u kterých předpokladem uznání zdravotní způsobilosti k výkonu povolání s omezením je provedení odborného vyšetření. V rámci této části jsem narazil na písm. c) bod 1. a dále na písm. d), které znějí:
„poruchy nálady s uspokojivou remisí, a to
rekurentní depresivní porucha

závažné formy obsedantně-kompulzivní poruchy, fobické úzkostné poruchy …“
Jako nelékař však nejsem schopen říci, zda se některá z výše uvedených nemocí vztahuje rovněž na Vás. Pakliže ano, znamenalo by to, že k výkonu povolání lékaře a adiktologa byste byl zdravotně způsobilý, ovšem s určitou podmínkou (kterou by stanovil poskytovatel pracovnělékařských služeb).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 271/2012 Sb. , o stanovení seznamu nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře, zubního lékaře, farmaceuta, nelékařského zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka, obsahu lékařských prohlídek a náležitostech lékařského posudku (vyhláška o zdravotní způsobilosti zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.