Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se Vás zeptat, zda má ředitel školy právo samovolně kontaktovat lékaře svých studentů. Na cokoliv se lékaře dotazovat nebo zjišťovat zdravotní stav studentů. Má plnoletá dcera je studentkou třetího ročníku střední školy. V lednu 2022 dcera podstoupila vyšetření u lékaře v kožní ambulanci z důvodu dlouhodobých problémů s pletí a zhoršení akné vlivem nošení roušek.

Dcera paní doktorku seznámila s tím, že používá Nano roušku, kterou nosí pouze ve společných prostorech školy a domova mládeže, kde je od pondělí do pátku ubytována. Bohužel i při krátkodobém nošení roušky pleť dceru nepříjemně svědí a štípe. Paní doktrorka vystavila dceři zprávu z vyšetření se závěrem: ,, Cave roušky a respirátory k dlouhodobému nošení." Zprávu z vyšetření od lékaře dcera předala 5.1.2022 třídní učitelce, která ji dále předala p. řediteli. Ani jeden ze jmenovaných s dcerou nepromluvil a neptal se na její zdravotní problém, nebo nenavrhl absenci roušky do doby než se situace s pletí zlepší. Ředitel školy bez vědomí a svolení dcery kontaktoval p. doktorku a dotazoval se na zdravotní stav mé dcery. Dcera je plnoletá a pana ředitele neuvedla jako pověřenou kontaktní osobu, která má právo zjišťovat jakékoliv informace o jejím zdravotním stavu. Pana ředitele jsem telefonicky kontaktovala a dotazovala se, dle jaké právní normy má právo kontaktovat lékaře mé dcery, ředitel neodpověděl. Snažila jsem se mu vysvětlit, že neexistuje jediná nemoc covid 19, studenti se pravidelně testují a výsledky testů ukazují, že covid ve školách téměř není a mezi dětmi a studenty se nešíří. Naopak studenti mají i jiné zdravotní problémy viz. má dcera. Odpověď zněla, že má dcera bude roušku ve společných prostorech nadále nosit a pokud se mi jeho postup nelíbí, můžu si na něj stěžovat u zřizovatele školy.   Kontaktovala jsem tedy zřizovatele školy, kterou dcera navštěvuje a dotazovaná se na postup ředitele školy. Zda má ředitel právo zjišťovat zdravotní stav studentů a kontaktovat lékaře. 4.3.2022 jsem obdržela následující odpověď:
Dobrý den,
Ředitel školy vždy postupuje v souladu s platnými právními normami v ČR v rovině obecné i konkrétní či výjimečné a vždy se řídí bodem prvním se zvláštním zřetelem k §§ 164 - 166 školského zákona, v platném znění. Vaše dcera je plnoletá, a přestože ví, že se v případě jakékoli potřeby, zvláště zdravotní, může na příslušné zaměstnance školy, včetně ředitele školy, kdykoli obrátit, nikdy tak neučinila, vyjma předání zprávy MUDr. Novotné. Ředitel školy dále uvedl, že se nikdy o zdravotní stav nebo diagnózu Vaší dcery nezajímal.
Vzhledem k povinnosti zajistit ve škole pro všechny přítomné (444 žáků a studentů, 67 interních a 25 externích zaměstnanců) maximálně bezpečné prostředí (BOZP), a to včetně ochrany proti šíření pandemické nemoci Covid 19, se pouze dotázal telefonicky výše jmenované lékařky, jak má rozumět závěru této zprávy - cituje: ... cave roušky a respirátory k dlouhodobému nošení.
Všichni žáci měli a dosud mají povinnost na chodbách školy a domova mládeže, pokud zde nejsou sami, mít zakrytá ústa i nos buď příslušným respirátorem, nebo nanorouškou. Navíc ví, že slovo „cave“ znamená „pozor, chraň se či opatrně“. Řediteli školy šlo o to, jestli může Vaše dcera při přesunech po chodbách ve škole a na domově mládeže předepsanou ochranu nosit. MUDr. Novotná mu odpověděla, že toto rozhodně může a pokud by měla nějaké zdravotní problémy, aby se na ni obrátila. Následně ředitel školy tuto skutečnost Vaší dceři za přítomnosti výchovné poradkyně, která je současně třídní učitelkou, sdělil. Vaše dcera se ke sdělení nevyjádřila, na dotaz, zda sdělenému porozuměla, kývla. Cca za 15 minut jste měla ředitele školy telefonicky kontaktovat a on Vám situaci vysvětlil, Vy jste ale jeho vysvětlení nepřijala.
Vážená paní, v návaznosti na výše uvedené nepovažuji dotaz ředitele školy na vysvětlení uvedených formulací a pojmů ve zprávě lékařky jako zjišťování zdravotního stavu Vaší dcery, a tudíž konstatuji, že se ředitel školy žádného protiprávního jednání v předmětné věci nedopustil.   Předem velice děkuji za Vaši odpověď, Amálie.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz: „Chtěla bych se Vás zeptat, zda má ředitel školy právo samovolně kontaktovat lékaře svých studentů. Na cokoliv se lékaře dotazovat nebo zjišťovat zdravotní stav studentů. “ je možné rozdělit do tří částí:
1/ Právo ředitele školy kontaktovat lékaře studenta:
Stručná odpověď na tento dotaz zní: Ano, ředitel školy může lékaře studenta kontaktovat – ostatně jako je k tomu oprávněn kdokoli jiný. Žádný právní předpis řediteli školy nezakazuje komukoli telefonovat, resp. ředitel školy nepotřebuje k realizaci telefonátu (například lékaři některého svého studenta) žádné zvláštní oprávnění.
2/ Právo ředitele školy se dotazovat lékaře studenta:
I v tomto případě je odpověď kladná – ředitel školy se může lékaře některého svého studenta dotazovat na to, co ho zajímá. Jedním dechem je však nutné dodat, že lékař studenta není oprávněn dát řediteli odpověď na jakoukoli jeho otázku. Lékař musí pamatovat na to, že některé informace (typicky informace o zdravotním stavu studenta) jsou chráněny zákonnou mlčenlivostí.
3/ Právo ředitele školy zjišťovat zdravotní stav studentů:
Ředitel školy se může lékaře dotazovat na zdravotní stav konkrétního studenta, lékař však není v zásadě oprávněn řediteli školy odpovědět. Aby mohl ředitel školy tyto informace od lékaře získat, musel by být studentem (popř. jeho zákonným zástupcem – je-li student dosud nezletilý) označen jako osoba oprávněná k získávání informací o zdravotním stavu (a to ve smyslu § 33/1 zákona o zdravotních službách).
Je-li pravdou to, co Vám bylo sděleno zřizovatelem školy, nedopustil se dle mého názoru ředitel školy, ani lékařka Vaší dcery, ničeho protiprávního, neboť jejich telefonický rozhovor se týkal pouze vysvětlení konkrétního pojmu uvedeného v lékařské zprávě (kterou ředitel školy obdržel od Vaší dcery – sama Vaše dcera tedy škole předala informaci o svém zdravotním stavu). Pakliže se ředitel školy dotyčné lékařky dotazoval pouze na to, jak má rozumět pojmu uvedenému v lékařské zprávě, přičemž lékařka mu tento pojem vysvětlila (resp. mu potvrdila, že jeho výklad tohoto pojmu je správný), nesdělila dotyčná lékařka řediteli školy o zdravotním stavu Vaší dcery v podstatě nic (a platná právní úprava tudíž porušena nebyla).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.