Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Poslední dva týdny (nyní 19.12.2021) mne zastavují policisté, když jezdím autem a vyptávají se mne na drogy (opiáty před jízdou, hlavně marihuanu), pokaždé podstoupím testy s negativním výsledkem. Když se to stalo poprvé, vypadalo to následovně. Přijel jsem na dvůr ke svému bytu, zaparkoval auto a chcípl.

Do půl minutu za mnou přiletěl bílý neoznačený Kodiak a vystoupili dva policisté se slovy : ,, Dobrý den Policie ČR, užil jsem nějaké psychotropní látky před jízdou? " a už v ruce policajt držel test na drogy. Poté se mne teprve zeptal na doklady. Při čekání na výsledky testů, se mne opakovaně policajti ptali na užívání marihuany. Pokaždé jsem odpověděl, že marihuanu neužívám. Během toho druhý policajt už vyndával z kufru maják, nejspíš s vědomím toho, že testy vyjdou pozitivní a rovnou si mne odvezou. Testy vyšly negativní a policie se zklamáním odjela. Poté se mi to stalo podruhé v jednom týdnu, v podstatě se stejným průběhem, až na to, že to nebylo u mého bytu, nýbrž v městském provozu. Když jsem se toho samého fízla (omlouvám se za výrazivo) zeptal, zda-li to je normální, když jsem měl před týdnem vše negativní a proč to opět podstupuji, odvětil, že je to běžná silniční kontrola (dle mého, takhle opravdu běžná kontrola nevypadá). Shodou okolností, díky tomu, že bydlím ve středně velkém městě, se mi podařilo přes kontakty zjistit, že policajti po mně jdou, díky udání, které na mne bylo podáno, týden před první kontrolou. A abych se dostal k otázce. Jsou tedy dvě. Jakým způsobem se mohu zbavit této policejní buzerace a jakým způsobem jednat při dalších kontrolách s pány policajty? Existuje nějaký zákon, dle kterého bych si mohl najmout právníka a podat žalobu na člověka, který mne nepravdivě udal a šíří o mně pomluvy? Je nějaký zákon, který by mi umožnil zjistit jméno člověka, který o mně šíří nepravdivé informace (nikoli kvůli nějaké dětinské pomstě, ale od doby, co vím že jde o udání, tak prakticky nespím s vědomím, že někomu ležím v žaludku, tak moc, že má tohle zapotřebí, takže spíše mne to jméno zajímá, kvůli mému duševnímu klidu). Také podnikám a pokud o mně někdo šíří nepravdu, nemuselo by to mít pozitivní vliv, na mé podnikání v oboru stavebnictví. S pozdravem a přáním pěkného dne, Benjamin.

 

ODPOVĚĎ:
Silniční kontrole se podrobit musíte. Můžete si celý zákrok nahrávat (nepotřebujete jejich souhlas).
A to dle stanoviska Ministerstva vnitra (Stanovisko odboru bezpečnostní politiky MV k  pořizování záznamů policistů při výkonu služby). Tak budete mít jistotu, že silniční kontrola bude probíhat tak jak má.
Proti pomluvám je možné se bránit soudně, a to jak cestou civilního práva (žaloba na ochranu osobnosti, dobré pověsti), tak cestou práva trestního, a to podáním trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy. Pokud ovšem bylo udání na Vás podáno anonymně, s velkou pravděpodobností se nepodaří zjistit, kdo ho podal. Vzhledem k situaci, ve které momentálně jste, doporučuji učinit tyto kroky nebo některý z nich prostřednictvím advokáta, kontakt zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.