Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

V lednu 2020 zemřela moje dcera. Nebyla vdaná, takže veškerý její majetek zdědily její dvě nezletilé děti (3 roky a 7 let). Jejich zákonným zástupcem je jejich otec. Součástí zděděného majetku je i osobní automobil, který byl již přepsán na děti a jako provozovatel byl uveden jejich otec.

Ten však má i svůj automobil, který lépe vyhovuje jeho potřebám velikostí, a děti ještě mnoho let nebudou moci auto používat, takže nejlepším řešením je jeho prodej. Vím, že k takovému nakládání s majetkem nezletilých děti je potřeba souhlas opatrovnického soudu, ale nevíme, jak napsat nějakou žádost nebo návrh k tomuto soudu. Prosím proto o Vaši radu, případně raději vzor. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě byste měli nachystat kupní smlouvu na automobil a už v ní označit konkrétního kupce, který by smlouvu již podepsal. Poté k soudu podáte tuto kupní smlouvu a současně návrh na schválení právního jednání za nezletilé, tedy aby soud za nezletilé vyslovil souhlas s kupní smlouvou. Soud souhlas vydá rozsudkem, takže pak se vozidlo v registru přeeviduje na základě této smlouvy a rozsudku. Vše stačí jednoduše popsat svými slovy, musíte označit účastníky - bydlištěm, daty narození, popsat situaci a požádat soud, aby vyslovil za nezletilé souhlas s kupní smlouvou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.