Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Během i po dešti z kanálu před naším domem vytéká splašková voda, která se rozlévá před našimi vraty a při prudkých deštích zaplavuje část našeho pozemku, kde bydlíme v rodinném domu. Toto se děje po několik let přibližně 3-4x do roka. Problém jsme předali společnosti, která se stará o místní vodovody a kanalizace, ale dle jejich vyjádření se během deště do stokové sítě dostávají i srážkové vody čemuž nelze zabránit.

Současná dimenze dané sítě na to není uzpůsobena a její zvětšení by prý bylo nákladově nereálné. Nejsem schopný vyčíslit jakou škodu nám způsobuje toaletní papír, splašky, a zápach na pozemku, ale jsem přesvědčený, že pokud se únik splaškové vody po dešti o nijak mimořádné intenzitě opakuje několikrát do roka, měl by se provozovatel kanalizace s tímto nějak vypořádat a nezříkat se odpovědnosti. Existuje možnost jak přimět provozovatele kanalizační sítě, aby začal situaci řešit? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:

V první řadě Vám lze doporučit obrátit se na místně příslušný vodoprávní úřad (příslušný odbor městského úřadu) a o všem ho informovat (ideálně s doložením fotodokumentace). Vodoprávní úřady jsou totiž správními orgány, do jejichž pravomocí spadá rovněž oblast vodovodů a kanalizací (§ 25 zákona o vodovodech a kanalizacích).
Pokud bude z hlediska veřejnoprávního (tedy dle názoru vodoprávního úřadu) vše v pořádku, dalo by se uvažovat rovněž i o soukromoprávním řešení nastalé situace. Konkrétně dle § 2924 občanského zákoníku platí, že:
„Kdo provozuje závod nebo jiné zařízení sloužící k výdělečné činnosti, nahradí škodu vzniklou z provozu, ať již byla způsobena vlastní provozní činností, věcí při ní použitou nebo vlivem činnosti na okolí. Povinnosti se zprostí, prokáže-li, že vynaložil veškerou péči, kterou lze rozumně požadovat, aby ke škodě nedošlo. “
Odčinění Vám způsobené újmy (např. tedy náhrada škody) bude však přicházet v úvahu pouze tehdy, pokud provozovatel kanalizace neprokáže, že udělal vše proti tomu, aby těmto škodám zabránil (a samozřejmě také pouze tehdy, pokud budete schopen rozsah této újmy – výši škody – vyčíslit a doložit).
Ochrany proti zaplavování Vašeho pozemku splaškovou vodou byste se mohl domáhat i prostřednictvím § 1042 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Vlastník se může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje. “
Tato varianta by přicházela do úvahy především tehdy, pokud byste nebyl schopen vyčíslit rozsah újmy, která je Vám způsobována.
Soukromoprávní řešení nastalé situace (které může ve svém důsledku obnášet i zahájení soudního řízení) Vám lze doporučit až v druhé řadě – nejdříve se pokuste vyřešit věc prostřednictvím místně příslušného vodoprávního úřadu.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.