Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalou přítelkyní máme 3 syny. Nejstarší, 10 let, bydlí z vlastní vůle se mnou. O víkendu, když byl u bývalé přítelkyně mu její současný partner dal facku a syn už tam nechce jezdit. Mohu ho nějak žalovat? Děkuji Dalibor.

ODPOVĚĎ:
Z vašeho dotazu bohužel nevyplývá, v jaké situaci facka padla, co jí předcházelo apod. Pokud facka neměla takovou intenzitu, že by nějak poškodila zdraví Vašeho syna, je žaloba nepřiměřeným řešením. Spíše doporučuji setkat se tváří v tvář s Vaší bývalou přítelkyní a jejím současným partnerem (případně i s Vaším nejstarším synem) a vše si vyříkat. Je možné, že současný partner už situace lituje a dospějete k dohodě. Můžete jim samozřejmě sdělit, že si nepřejete, aby současný partner Vaší bývalé přítelkyně syna jakkoliv fyzicky trestal.
Pokud syn bude dál odmítat k matce sdělit, ale matka bude na styku trvat, připadal by v úvahu návrh na úpravu styku se synem. Podle § 888 občanského zákoníku totiž může soud v rozhodnutí o úpravě styku určit osoby, které se smějí, popřípadě nesmějí styku účastnit. V návrhu na úpravu styku byste tedy mohl uvést, že si nepřejete, aby se styku účastnil současný partner Vaší bývalé přítelkyně. Pro takový požadavek byste ale musel mít pádné argumenty, je pravděpodobné, že jedna facka by nebyla pro soud důvodem, aby současného partnera ze styku vyloučil. Návrh na úpravu styku s vyloučením současného partnera ale považuji za krajní řešení, nejprve doporučuji situaci s druhou stranou probrat a vznést požadavek, aby současný partner Vašeho syna fyzicky netrestal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.