Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Není tomu ještě tak dávno, co prakticky kdokoliv mohl požádat o nebankovní půjčku a dostal ji. Tato skutečnost také vedla k tomu, že se stále více lidí ocitlo v dluhové spirále, ze které již nebylo úniku. Proto je to už nějakou dobu, co jsou v platnosti přísnější podmínky poskytování nebankovních úvěrů. Dříve to byly pouze banky, které nahlížely do registrů dlužníků, dnes (28.02.2020) to musejí dělat také nebankovní společnosti. Je nutno se zajímat také o příjem žadatele. Také díky tomu se pročistil trh s poskytovateli půjček.

Jaké záznamy se vedou v registrech dlužníků a jak se posuzují?

Je nesporné pozitivum s ohledem na ochranu klienta, že dnes (28.02.2020) musí být každý nebankovní poskytovatel půjček registrován u ČNB. Trh s půjčkami je tak pod větší kontrolou a ubylo případů podvodného jednání. Všechny novinky s ohledem na poskytování nebankovních půjček však ztížily žádost o půjčku lidem, kteří mají již více úvěrů nebo mají problémy se splácením. Je to v zájmu ochrany takových osob před pádem do dluhové pasti, ale prakticky to znemožnilo půjčky bez nahlížení do registrů, které byly dříve tolik populární mezi méně solventní klientelou. Jak jsme zmínili již v úvodu, dnes (28.02.2020) je totiž potřeba, aby se každý poskytovatel úvěru podíval do některého z registrů dlužníků, jako je BRKI, NRKI nebo SOLUS, a zhodnotil platební schopnost žadatele o půjčku. Tady je dobré podotknou, že v mnohých registrech existují:

  • Pozitivní záznamy
  • Negativní záznamy

Pozitivní záznam je čistě záznam o tom, že máte například úvěr, a ten řádně splácíte. Do některých registrů se totiž dostanete nikoliv jen kvůli problémům se splácením, ale také pouze proto, že jste si sjednali úvěr. Takový záznam vám v žádosti o další úvěr může pomoci, protože řádně splácíte, ale na druhou stranu bude poskytovatel půjčky posuzovat, zda zvládnete ještě další úvěrové zatížení.
Pokud máte negativní záznam, je to dnes (28.02.2020) jasná stopka a úvěr byste neměli dostat. Někteří poskytovatelé půjček však mohou být benevolentnější, budete-li mít třeba pouze mírný prohřešek (třeba opožděná platba za elektřinu). Vždy totiž záleží do značné míry na individuálním posouzení konkrétní situace. Nelze na to ale rozhodně spoléhat.

 

Když nemáte příjem, je to rovněž problém

Kromě záznamů v registrech dlužníků je dnes (28.02.2020) překážkou pro poskytnutí půjčky také absence příjmů. Je to jednoduché, pokud nemáte příjem, půjčku dnes (28.02.2020) již nedostanete. Každý poskytovatel půjček totiž posuzuje vaši schopnost splácet. Půjčky bez příjmů dříve také patřily mezi velmi populární, ale skupina lidí, která nemá žádný příjem je velice zranitelná s ohledem na možnost nadměrného zadlužení. Přestože některé půjčky nevyžadují dokládat příjem, tak vaši bonitu poskytovatel půjčky zkoumá a půjčku by vám neměl poskytnout.

 

Najděte si výhodou půjčku

Zajímají vás nabídky půjček od ověřených poskytovatelů? Potom zkuste některý z nezávislých srovnávačů půjček. Ty vám dokáží srovnat online půjčky na základě vašich požadavků. Jednoduše pouze zadáte:

  • Kolik si chcete půjčit
  • Základní osobní údaje

Srovnáním aktuálních nabídek na trhu získáte přehled o tom, jakých služeb a za jakých podmínek můžete využít. Velice snadno se tak dostanete k nejvýhodnější nabídce na trhu odpovídající vašim představám.

 

Řešte své finance systematicky

S ohledem na vlastní finance je potřeba aplikovat maximální míru zodpovědnosti. Proto pokud máte problémy třeba se splácením stávajícího úvěru, nesnažte se to řešit další půjčkou. Jak je parné z našeho článku, dnes (28.02.2020) by vám navíc již nikdo neměl takovou půjčku poskytnout. Své finance je potřeba dostat pod kontrolu, nikoliv si opět půjčit. Řešením může být třeba refinancování úvěru a získání výhodnějších podmínek nebo konsolidace půjček, pokud máte půjček více.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.