Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

K žádosti o přijetí žáka do Základní školy k plnění povinné školní docházky jsou potřeba podpisy obou rodičů, zákonných zástupců. Matka je rozhodnuta odstěhovat se svými dvěma dcerami z Brněnska, kde dosud žije s partnerem, otcem děti, do Prahy. Zde bude mít s dětmi trvalé bydliště.

Zde by měly chodit do školy. Partner vzájemnou domluvu o změně poměrů neguje. Mladší dceru přitom čeká dubnový zápis do 1. třídy, starší dcera má nastoupit do 4. třídy. Také k jejímu přestupu je nutný podpis obou rodičů? Jak postupovat v těchto případech?

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 36 odst. 5 školského zákona plní žák povinnou školní docházku v tzv. spádové škole - tou je základní škola, v jejímž školském obvodu má žák nahlášen svůj trvalý pobyt. Co se týče přihlášky k zápisu nebo žádosti o přestup, podle § 892 odst. 2 občanského zákoníku platí, že rodiče zastupují dítě společně, jednat však může každý z nich. Na toto ustanovení navazuje § 876 odst. 2 občanského zákoníku, podle kterého jedná-li jeden z rodičů v záležitosti dítěte sám vůči třetí osobě, která je v dobré víře, má se za to, že jedná se souhlasem druhého rodiče. Pokud tedy vedení školy v Praze nebude mít informace o nesouhlasu otce s nástupem (přestupem) dcer do školy, v takovém případě může škola akceptovat přihlášku (žádost o přestup), která bude podepsaná pouze matkou.
Pokud však bude ředitel školy informován o nesouhlasu otce, pak již dobrou víru předpokládat nelze. V takovém případě by měl ředitel školy správní řízení o zápisu (přestupu) přerušit a vyzvat matku k podání návrhu na soud podle § 877 občanského zákoníku. Tento paragraf říká, že: Nedohodnou-li se rodiče v záležitosti, která je pro dítě významná zejména se zřetelem k jeho zájmu, rozhodne soud na návrh rodiče; to platí i tehdy, vyloučil-li jeden rodič z rozhodování o významné záležitosti dítěte druhého rodiče. Jestliže matka očekává, že partner (otec dětí) bude dělat se zápisem (přestupem) do školy problémy, může se již nyní obrátit na soud se žádostí o nahrazení souhlasu druhého rodiče. Příslušným soudem je okresní soud v obvodu obecného soudu nezletilého, přičemž soud pro toto řízení jmenuje dítěti opatrovníka.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.