Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vydržení věcného břemene: jedná se o trativod dešťové vody, který vede přes několik soukromých pozemků k silnici první třídy, kde voda protéká propustkem pod silnicí. Jedná se o odvod dešťové vody ze zadních traktů objektů, týkající se cca 10-15 účastníků. Kolik je napojeno mně není známo, ale hlavní trativod jde přes tři pozemky.

Má dvě větve, které se spojují za mojí zahradou v jímce na pozemku zahradnictví a dále pak pokračuje přes tento pozemek až k silnici první třídy odkud voda odtéká propustkem dále. Problém je v tom, že trativod na pozemku zahradnictví je z větší části pravděpodobně zanesen, takže v případě jakéhokoliv  většího deště voda nestačí odtékat a zaplavuje moji zahradu, která je tímto podmáčená. Není v provozu odvod dešťové vody ze skleníků zahradnictví, takže každý přívalový déšť mně plave zahrada. Trativod přicházející na můj pozemek měl v minulosti podobu strouhy. Tato byla v průběhu let zatrubněna a zaústěna do  sběrné šachty na pozemku zahradnictví. Tutu vodu využívalo zahradnictví v době, kdy bylo v provozu k zalévání. V trativodu vedoucím přes zahradnictví byly tři  sběrné jímky odkud byla voda čerpána. Tyto jímky provozovatel zahradnictví pravidelně čistil a vše bylo v pořádku. Po jeho smrti došlo ke změně majitele, který tento problém odmítá řešit, vyskytuje se zde jen ojediněle, takže není ani možné s ním komunikovat  a je toho názoru, že by se měli všichni účastníci odpojit. Řešení to de facto není, protože všichni zúčastnění by víceméně museli vodu tlačit do kopce, protože veřejná dešťová kanalizace  je položena poměrně mělce. Jde mně o to, zda je nějaká šance tuto vodoteč zlegalizovat, nebo z toho udělat věcné břemeno. Tato vodoteč zde je v provozu odhaduji tak od třicátých let minulého století. V každém případě, když moji rodiče koupili tuto nemovitost, tak jsme měli na zahradě potůček.   Tento problém začal kulminovat na podzim 2018 a v 2019 při každém přívalovém dešti a nyní na podzim  při čištění a vypouštění bazénů. Veškeré stížnosti, které jsem měl a posílal na městský úřad skončili tím, že pan starosta svolal potenciální účastníky na polovinu září na MÚ k jednání. Prosím tímto o radu, co navrhujete a jak postupovat a případně co oznámit účastníkům schůzky, v případě že se sejdeme. Jinak, jaký jiný postup by jste navrhl. Za Vaše vyjádření děkuji předem. Zůstávám s pozdravem Miloš.

 

ODPOVĚĎ:
Zde platí primární pravidlo stanovené občanským zákoníkem:
Vlastník se zdrží všeho, co působí, že mj. odpad, voda vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Občanský zákoník tak zakazuje takové jednání. Je přitom nerozhodné, že není trativod nikde zapsán jako věcné břemeno či jej vlastník pozemku nevyužívá, podstatné je, že se nachází na daném pozemku a vlastníkovi pozemku tak vzniká povinnost zajistit, aby voda z trativodu nevytékala na Vaši zahradu v tomto rozsahu.
Můžete jej tedy písemně vyzvat, aby se zdržel takového jednání (je třeba popsat celou situaci) a stanovit mu lhůtu, do které má tento problém vyřešit. Současně jej upozorněte, že jste oprávněn po něm požadovat náhradu vzniklé újmy v penězích. Pokud by na tuto výzvu nebylo reagováno, můžete se tohoto práva domáhat před civilním soudem domáhat.  


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vydržení věcného břemene na trativod dešťové vody
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.