Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel má starší dítě z mládí, které nevídá, řádně platí výživné. Další dítě – dceru má s jinou ženou. Dcera bude mít v říjnu 2019 10 let. S přítelem jsme spolu 2017-2019. S maminkou dcery není od roku 2014. Matka dcery se soudí o výživné i péči. Dceru měl přítel od rozchodu často. 2016 měl přítel dceru každý den od Po- Pá do večera – následně dceru vozil ke kamarádkám matky, nebo ji hlídali sousedi, protože matka dcery často pracuje až do noci jako servírka.

Měl dceru i některé víkendy. Dceři kupoval dárky i koupil celé vybavení do školy – 1. Třída. Matka dcery to popírá, že přispěl půlkou. U soudu to dosvědčí jeho matka, u které žil, že vše platil on. Vzal dceru i na dovolenou na pár dní, kde výdaje činily 5.000 Kč. Platí dceři celou dobu mobil, aby s ním mohla být v kontaktu.
2017 měl také dceru každý den, ale co druhý týden i 2 dny méně, protože kurátor nařídil matce, aby byla více s dětmi – matka má ještě také syna z předešlého vztahu, který má výchovné problémy. Dceru měl také i některé víkendy, nadále ji kupoval oblečení, dárky, mobil, výlety, stravu.
2018 měl dceru zhruba polovinu dní. Během tolika let, dával matce peníze na ruku. I když si nechala udělat 5 tetování, koupila si sedačku, televizi, 2x auto. Matka začala dělat problémy na podzim 2018, kdy přítel ji chtěl za školu půlku poslat na účet. Matce se nelíbila bunda, a boty které dceři koupil. Podala návrhy k soudu na péči pouze co 14 dní. I když sama matka do prvního soudu měla několik prací. A podala návrh na zvýšení ze 2 000 Kč na 4 000 Kč. U prvního jednání OSPOD doporučil střídavou péči.
Dcera má u nás pokoj, postel, stůl, hračky, oblečení, tak jako u matky. Soud navrh střídavou péči, kterou matka porušovala a najala si právničku. U dalšího soudního jednání právnička dala návrh na nerovnoměrnou střídavou péči 5:9-matka. A výživné 3 roky zpětně. U soudu je také doloženo, že dcera se matky bála a bila ji. Dcera to měla napsané v deníčku. Dosvědčím, modřiny. Od prvního soudu matka otočila a snaží se dceru zmanipulovat. Péče by zatím měla platit jak navrhli. Co se týče poměrů – přítel vydělává cca 29 000 Kč – platí na syna 2500 Kč, na dceru zatím 2000 Kč. Právnička matky navrhla 3.000 Kč a matce 900 Kč. Já jsem bezdětná, přítel žije u mě.
2018 matka změnila práci a snažila se uplatnit jako pojišťovací poradce – přítel i v tom chtěl podpořit a nechal si uzavřít pojistku. Nakonec se vrátila k práci servírky. Po nocích jezdí taxíkem, někdy pracuje v hospodách, ale teď to omezila na jednou týdně.
Myslíte, že je šance, že soud přizná výživné zpětně? Je to dost peněz, cca 55 00 Kč. Matka o dcerou osobně nepečovala. Většinu času byla dcera u nás, kromě nocí, kdy chtěla být doma a kde ji vždy někdo hlídal, většinou kromě matky. Víkendy dcera převážně byla u nás. Paní z OSPODU několikrát řekla, že chce být stejně s matkou i otcem. V letošínm roce jsme dceru také vzali k moři, kde výdaje za dceru činili 19.000 Kč. S matkou jezdí jen na rybník. Matka sama sobě kupuju vše, ale dceru k nám posílá v jejím starém oblečení, většinu bot dcera má také od otce, do spisu jsme toho dali sice dost, ale i tak mě trápí to výživné zpětně. Jelikož nás dcera stála už nemalé peníze, výlety, strava, dárky, oblečení, a to dcera byla v plné péči matky, která se jí nevěnovala.
K mým poměrům. Jsem zaměstnaná ve státní správě s příjmem 17.500 Kč a nemám vyživovací povinnost. Matka má právničku, která je dost „ostrá“ ale řekla bych, že i drzá a na úředních jednáních, není zrovna příjemná. Mě seřvala na chodbě u soudu, to samé paní z OSPODU, k soudkyni se chová arogantně. Přítel se jí naštěstí u soudního jednání nebojí. Právníka si zatím najímat nechceme, nemáme na něj. Na letošní dovolenou jsme šetřili 2 roky. Pokud by soud rozhodl o výživném zpětně, uvažujeme o právníkovi v odvolání. Je opravdu možné, že by soud rozhodl o výživném zpětně, když matka o dceru osobně nepečovala? Celkem jsme do spisu přidali 2x po 8 stranách vyjádření péče, výdajů, které byly, i co v těchto dobách dělala matka. Matka neuvádí vše a lže. Děkuji a přeji hezký den, Lucie

ODPOVĚĎ:
Podle § 922 odst. 1 občanského zákoníku platí, že výživné lze přiznat jen ode dne zahájení soudního řízení, u výživného pro děti i za dobu nejdéle tří let zpět od tohoto dne. Zákon tedy u výživného pro děti umožňuje žádat až tři roky zpětně, to ale neznamená, že soud takové žádosti automaticky vyhoví. V případě Vašeho přítele tedy bude posuzováno období od poloviny roku 2016. Při soudním řízení doporučuji používat stejné argumenty, jaké jste uvedla ve svém dotazu – Váš přítel by měl argumentovat zejména tím, že v uvedeném období o dceru pečoval stejně často (případně častěji) než její matka a že se tudíž na nákladech na dceřinu výchovu a výživu podílel stejnou (ne-li vyšší) měrou než její matka a z toho důvodu považuje požadavek matky na zpětnou úhradu výživného za neopodstatněný. Pokud se Vašemu příteli podaří prokázat, že o dceru pečoval ve stejné nebo vyšší míře než její matka, považuji za spíše nepravděpodobné, že by soud Vašemu příteli stanovil výživné celé tři roky zpětně. K prokázání péče o dceru doporučuji pokusit se opatřit si čestná prohlášení nebo navrhnout výslechy svědků, kteří by mohli informace Vašeho přítele o rovnoměrné péči potvrdit. Nicméně je možné, že k navýšení částky výživného dojde.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.