Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

03/2019 jsme zateplovali a dělali fasádu na rodinný dům, tedy RD, který je v řadově zástavbě. Soused nám povolil postavit lešení na jeho pozemku, s tím, že vytvořil „Dohodu“ kde jsme se zavázali, že všechny viditelné vady, na které upozorní do 14 dnů od ukončení stavební úpravy, okamžitě odstraníme nebo uhradíme náhradu škody. Vady a znečištění jsme odstranili okamžitě, jak nás na ně upozornil.

Dále trval na tom, že v „Dohodě“ bude uvedeno, že jsme povinní neprodleně a na vlastní náklady uvést jeho „chráněné věci“ do původního stavu nebo mu poskytnout peněžitou náhradu škody, a to i v případě, že poškození „chráněných věcí“ vyjde najevo kdykoliv po ukončení stavební úpravy a bude prokázáno, že k poškození nebo znečištění „chráněných věcí“ došlo v průběhu nebo v důsledku stavební úpravy realizované námi. Jelikož soused je koncipient, vysvětlil nám, že nikde v českém zákoně není přesně stanovené časové období, proto tam uvádí slovo kdykoliv. S tím jsme nesouhlasili, a proto jsme do „Dohody“ přidali požadavek, že soused uhradí zajištění odborně způsobilé osoby, která zkontroluje ukončenou stavbu lešení a případnou kontrolu během i po dokončení naší stavební úpravy. Soused souhlasil a „Dohodu“ podepsal.
Když jsme po sousedovi, chtěli vidět zprávy z kontroly, řekl nám, že kontrola proběhla a výsledek mu byl sdělen jenom ústně. A teda, že je všechno v pořádku. Jelikož jako zainteresovaná strana, jsme požádali souseda o jméno a kontakt na osobu, která prováděla kontrolu, bohužel bez výsledků. Soused maily ignoruje a vyhýbá se nám.
Dle naších informací, soused plánuje úpravu svého RD, proto bychom chtěli co nejdřív uzavřít tuto záležitost, aby za námi pak nepřišel, že se mu začali objevovat skryté vady. Bohužel ale nevíme jak na to, proto bychom Vás chtěli poprosit o radu. Předem Vám moc děkujeme. S pozdravem, Zuzana.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
v daném případě bych se nijak neznepokojovala, neboť pokud soused uvádí, že je vše v pořádku, nemáte důvod dál zjišťovat podrobnosti. Pokud by soused nějakou škodu uplatňovat chtěl, musel by nejen prokázat vznik a původ škody, ale zejména to, že Vás neprodleně po objevení škody o této informoval a vyzval k nápravě. Čím delší časový odstup bude, tím hůře se mu škoda bude prokazovat. Možná bych jen pro Vaši jistotu doporučila sousedovi napsat doporučený dopis, v němž uvedete, že jelikož do dnešního dne žádné závady z důvodu lešení uplatněny nebyly, považujete věc za vyřízenou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.